sobota 30. května 2015

Stanisław Lem: Měsíční noc (účinkují Jiří Štěpnička, Boris Rösner, Jiří Holý, Nina Divíšková, Roman Hájek) CD Cover



Příběh se odehrává na lunární stanici, která se svou věčností a střízlivostí podobá běžnému pracovišti kdekoliv na Zemi. Je zde ovšem řádka specializovaných strojů zabudovaných do zdí a skříní, bez nichž by chod pracoviště nebyl možný, ve středu místnosti pak visí mikrofon, který slouží k dorozumívání se Zemí a s Lunakem – počítačem, který řídí celou stanici.
 
Vše působí klidným, matematickým dojmem. Až do chvíle, kdy se dva hlavní hrdinové vrátí z pracovní pochůzky po Měsíci a chystají se na návrat domů. Stane se něco, co je přivede do vypjaté situace a vyzkouší, do jaké míry jsou schopni udržet si racionální myšlení. Zdá se však, že mezní situaci nedokážou chladným rozumem zvládnout… Zajímavým momentem je chvíle, kdy se oba hrdinové snaží své jednání před Pozemšťany ospravedlnit tím, že mluví zcela jinak než jednají (což zajisté nemusí být vyhradně specifikum lunární stanice). Hra, která má morální podtext, nastoluje otázku přežití.
 
Knihy polského spisovatele Stanislawa Lema byly přeloženy do 40 jazyků a dnes patří ke klasice vědecko-fantastické literatury. Český rozhlas 2 – Praha vysílá dnes ve 20:05 hodin Lemovu méně známou rozhlasovou hru Měsíční noc. Hra líčí dramaticky vypjatou situaci, do níž se dostává dvojčlenná kosmická posádka, která po delším pobytu na Měsíci čeká na vystřídání a tráví na lunární základně poslední noc.
 
Autor tu s lehce sarkastickým nadhledem ukazuje, jaké důsledky může mít psychické selhání a ztráta důvěry lidí, jejichž život záleží jeden na druhém. Ve hře Stanislawa Lema Měsíční noc uslyšíme v hlavních rolích Jiřího Štěpničku a Borise Rösnera.

Po stejným názvem vznikla v roce 1988 i televizní inscenace (hrají Viktor Preiss, Petr Kostka, Jan Přeučil, Hana Bažantová, Jindřich Hinke; scénář a režie Hynek Bočan, premiéra 19.3.1988).

Stanisław Lem
 
Rozhlasová hra. Překlad František Jungwirth. Hudební improvizace Eduard Spáčil. Dramaturg Pavel Minks. Režie Pavel Linhart.

Účinkují Jiří Štěpnička, Boris Rösner, Jiří Holý, Nina Divíšková a Roman Hájek.

Natočeno v roce 1989. Premiéra 20. 7. 1989 (Vltava, 20:00 – 21:00 h.; 49min.).

Žádné komentáře:

Okomentovat