středa 13. května 2015

Khaled Hosseini: A hory odpověděly (2 CD) (účinkuje Renata Wolfová) MP3 CD Cover



Třetí román autora, v němž se opět vrací do rodného Afghánistánu, ale zavede nás i do Paříže či Kalifornie. Vypráví příběh sourozenců rozdělených v dětství. Abdullah vyrůstá v chudobě afghánského venkova a nepřestává toužit po ztracené sestře, zatímco Pari, která zapomněla, že kdy měla nějakého bratra, vychovává bohatá rodina v Kábulu a Paříži.

Na pozadí téměř šedesáti let dramatické afghánské historie se odehrává příběh lásky, ztrát i obětí. Je lepší být odtržený od rodiny než trpět bídou? Co mohou či mají udělat bohatí pro chudé? Jak silná jsou rodinná pouta a jaké následky mají naše rozhodnutí? Na tyto otázky hledá Hosseini v mistrovském vyprávění odpověď. Sejdou se ještě někdy Abdullah a Pari?
Děj románu A hory odpověděly je jako rozvětvený starý dub vyrůstající z prašné půdy afghánské vesničky Šádbágh. Je to příběh o těžkém životě, o tom, že někdy člověk musí useknout prst, aby zachránil ruku, ale ze všeho nejvíc je to příběh o lásce. O lásce mezi rodiči a dětmi, o lásce sourozenecké, o lásce, která má mnohem více podob a barev, než nám nabízí romantická klišé.

Na začátku je vyprávění staré snad jako hory samy, o otci, jenž aby zachránil ostatní děti, musel dát milovaného syna obřímu dévovi. Ale nejen v mýtech, i v opravdovém životě někdy člověk stojí před nesnesitelně těžkou volbou a jeho rozhodnutí pak ovlivňuje další lidi, další generace, jako ozvěna se odráží a vrací přes vzdálené roky a kontinenty.

Srdcelomný příběh Abdulláha, Parí a ostatních postav zalidňujících jejich životy nás zavede z Kábulu do Paříže, na řecký ostrov i za oceán do Kalifornie. Krůček po krůčku, pomalu a bolestně, přes půl zeměkoule a několik generací pracně svazuje rozervaná pouta. (anotace)

„Láska, podle Hosseiniho, je úžasný můstek pronikající jazyky, třídami a identitou. Nikdo v tomto napínavém románu není vůči jejímu účinku imunní.“

Khaled Hosseini. Nezkrácená audiokniha. Z anglického originálu And the Mountains Echoed přeložila Miroslava Kopicová. Design obalu Robin Brichta. Úprava obalu pro CD Martin Urbánek. Odpovědná redaktorka Karolina Srncová.

Čte Renata Wolfová.

Připravila Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macana v roce 2014 (celkem 14 hod. 34 min). Vydalo Tympanum 10. 11. 2014 v edici Načteno.

Žádné komentáře:

Okomentovat