středa 27. května 2015

Daphne du Maurierová: Bez motivu (účinkuje Petr Kostka) CD Cover



Daphne du Maurier (1907-1989) není třeba představovat ani nečtenářům, proslavené jsou Hitchcockovy filmové adaptace jejích románů a povídek (Hospoda Jamaica s Charlesem Laughtonem, 1939; Mrtvá a živá s Laurencem Olivierem, 1939; Ptáci, 1963).
 
Detektivní román Bez motivu patří k jejím méně známým, i když česky již rovněž publikovaným dílům (přel. J. Zábrana). I ten se ovšem dramatizaci přímo nabízí. U Daphne du Maurier je obvyklý i jistý psychologicko-etický přesah. Soukromý detektiv, najatý k vysvětlení nepochopitelné sebevraždy mladé ženy ze šťastného manželství a navíc očekávající narození prvního dítěte, se nakonec dopustí typické pia fraus: o minulosti zesnulé zjistí skutečnosti tak otřesné, že je svému zaměstnavateli i jeho zákazníkovi raději zatají. Zalže, že na nic nepřišel, jakkoli jeho vyřešení záhady bylo obdivuhodné. Na světě jsou i vyšší hodnoty nežli pravda.

Petr Kostka v režii H. Kofránkové v každém případě předvedl, že i „pouhé čtení“ stačí – když se to umí. (Jak nevzpomenout starého dobrého Aristotela, který o kvalitě tragedie říká „jaká totiž je, pozná se při pouhém čtení“.) P. Kostka patří mezi dvě tři desítky našich herců s opravdu „fonogenickými“, tj. ihned rozpoznatelnými hlasy. Navíc dokáže dostatečně ostře a zároveň jemně v dialozích odlišovat jednotlivé postavy. Přitom to nejsou střihy hodné loutkářského principála; vypravěč zůstává stále identifikovatelný.

Daphne du Maurierová. Detektivní příběh anglické autorky. Překlad Jan Zábrana. Zpívá Petra Ernyeiová. Hudbu vybrala a režii má Hana Kofránková.

Účinkuje Petr Kostka.

Připravil Český rozhlas v roce 2005 pro cyklus Pokračování za pět minut (118 min).

Žádné komentáře:

Okomentovat