úterý 7. července 2015

William Golding: Pán Much (účinkuje Heda Čechová) CD Cover



Vynikající klasický hororový román, první a zároveň zřejmě nejslavnější dílo Williama Goldinga, oceněného Nobelovou cenou za literaturu. V blíže nespecifikované době se na opuštěný ostrov kdesi uprostřed Pacifiku zřítí letadlo s několika desítkami žáků britské internátní školy. Chlapci se ocitají sami uprostřed tropického ráje korálového ostrova. Po počátečním nadšení z nenadálé svobody se zorganizují a zakládají primitivní demokratický systém.

S postupem času se ale odděluje skupina hochů, kteří dávají před demokratickým systémem přednost diktatuře, holdují krvavému lovu a postupně ztrácejí všechny zábrany.

Záhy se z nich stávají zfanatizovaní divoši, kteří se nezastaví ani před vraždou. William Golding tak nechává dojít ke střetnutí dvou zcela odlišných principů, představovaných na jedné straně dušínovským Ralphem a na druhé straně krutým a vypočítavým Jackem. A z tohoto střetnutí vychází brutalita a divošství vítězně.

Román Pán much není v určitých momentech, kdy zcela vychází najevo dětská krutost a slabost lidské povahy, nikterak příjemným a oddechovým čtením. Ale je to strhující dílo, jedna z klíčových knih dvacátého století, překračující hranice žánru.

Pán much je románová prvotina nositele Nobelovy ceny Williama Goldinga. Vypráví alegorický příběh o skupině chlapců, kteří se na pustém ostrově pokouší vybudovat demokratickou společnost a katastrofálně selhávají. Román pojednává o kontroverzních tématech jako jsou individuální prospěch versus obecné blaho, tyranie, fanatismus a vrozený sklon lidské povahy ke zlu.

Letadlo, které evakuovalo civilní obyvatelstvo z Anglie, se zřítilo na tropický ostrov. Zachránila se jen skupina chlapců ve věku od 6 do 12 let. Hoši jsou z ostrova nadšení a těší se, jaká dobrodružství je čekají. Řada z nich se však bojí netvora, nebezpečného divokého tvora, kterého údajně zahlédl jeden z mladších chlapců se znamínkem na tváři. Situace se vyhrotí v okamžiku, když Ralph obviní Jacka, že zmařil možnost záchrany: odvedl totiž na lov dvojčata Sama a Erika („Samerik“), která se měla starat o oheň, a tak loď na obzoru nemohla zachytit signální kouř. Následuje ostrá hádka …

William Golding.

Čte Heda Čechová.

Načteno pro Knihovnu a tiskárnu pro nevidomé Karla Emanuela Macana v roce 1975 (6 MC, Z1279, celkový čas 08:07:15)

ALTERNATIVNÍ OBAL:

Žádné komentáře:

Okomentovat