pondělí 30. března 2015

Lars Kepler: Paganiniho smlouva (1 CD MP3) (čte Pavel Rímský) CD Cover

 
V lodní kajutě je nalezena utonulá dívka, která jako by se vůbec nenamočila v moři, ale její plíce jsou plné slané vody. Na lustrovém háku v prázdné místnosti bez nábytku, na který by bylo možné se postavit, se houpe oběšenec. Kriminální inspektor Joona Linna je na stopě nelítostnému profesionálnímu zabijákovi a při tom se snaží rozluštit tajemství fotografie přilepené na okně. Jak tahle záhadná úmrtí souvisejí s nelegálním obchodem se zbraněmi a s Paganinim, jenž prý svého mistrovství dosáhl díky paktu s ďáblem?

Druhý díl celosvětově úspěšné detektivní řady s komisařem Joonou Linnou od švédské autorské dvojice píšící pod pseudonymem Lars Kepler nazvaný Paganiniho smlouva vychází nově rovněž jako audiokniha v podání herce Pavla Rímského. „Knihy manželů Ahndorillových zdárně navazují na tradici severského thrilleru, při tom však dokážou umně vystupňovat napětí a zprostředkovat události téměř filmovým způsobem. Ještě než vyjde pátý díl jejich série, chceme příznivce zvukové podoby jejich románů potěšit tím, že doplňujeme v audiu dosud chybějící druhou část. Ta nabízí nejen nervydrásající příběh, ale také další střípek skládačky z minulosti tajemného detektiva Joony Linny. A do léta zapracujeme na tom, aby série byla brzy kompletní i s připravovaným Stalkerem,“ prozrazuje Martin Pilař z vydavatelství OneHotBook.

V lodní kajutě je nalezena utonulá dívka, která jako by se vůbec nenamočila v moři, ale její plíce jsou plné slané vody. Na lustrovém háku v prázdné místnosti bez nábytku, na který by bylo možné se postavit, se houpe oběšenec. Kriminální inspektor Joona Linna je na stopě nelítostnému profesionálnímu zabijákovi a při tom se snaží rozluštit tajemství fotografie přilepené na okně. Jak tahle záhadná úmrtí souvisejí s nelegálním obchodem se zbraněmi a s Paganinim, jenž prý svého mistrovství dosáhl díky paktu s ďáblem? Některé skladby italského virtuosa byly natolik obtížné, že je další houslisté dokázali zahrát až padesát let po jeho smrti. O genialitě a interpretační náročnosti Paganiniho kompozic se budou moci přesvědčit i posluchači audioknihy. Její hudební doprovod totiž tvoří fragmenty a variace na téma z nádherné skladby Capriccio č. 24, kterou doplňují současnější temné podtóny, jež umocňují napětí příběhu.

„Joona Linna je mi velmi blízký. Kdyby to bylo možné a naskytla by se taková příležitost, zahrál bych si ho klidně i ve filmu. Dokázal jsem se s ním velmi rychle ztotožnit. Už když jsem četl první keplerovku, říkal jsem si, že je to rozhodně dobře vymyšlené. Mám rád spisovatele, kteří rozvíjejí jednu postavu, jež pak prochází celým jejich dílem,“ prohlásil o hlavním vyšetřovateli Pavel Rímský, který se zhostil četby celé série a tedy i audioknihy Paganiniho smlouva. Ta je momentálně jeho nejoblíbenější knihou řady: „Keplerovky se mi líbí všechny, ale Paganiniho smlouva, kterou jsme zrovna dotočili, mě v současné době zaujala nejvíc. Je to zatím nejnovější z audioknih s Joonou Linnou, přestože knižně vyšla jako její druhý díl. Mám ji čerstvě v hlavě, takže i kvůli tomu je teď u mě na špici,“ vysvětlil herec, který je sám vášnivým čtenářem a nevynechává ani severské detektivky: „Tenhle žánr je aktuálně velmi populární, protože je to ve většině případů zároveň celkem slušná a kvalitní literatura.“ Před samotným nahráváním si knihu vždy poctivě přečte a připraví si poznámky, aby se na natáčení mohl maximálně soustředit. „Jsem možná trochu zvláštní člověk, protože když k tomu ve studiu sednu, tak zkrátka čtu a čtu jako v transu, dokud to hlasivky vydrží,“ líčí populární interpret, jehož oduševnělý hlas už k sérii neodmyslitelně patří.

„Pavel Rímský umí být něžný, zlostný, záhadný, ukřivděný, bojácný i statečný. Jeho hlas má mnoho podob, ale především je uklidňující. Což je při náloži brutality, která nás čeká, víc než potřeba.“ - Kultura21.cz

„Promyšlená zápletka a množství detailů udržují čtenáře neustále v napětí… Paganiniho smlouva patří jednoznačně k nejnapínavějším švédským detektivkám roku a zároveň je výborným literárním počinem. Lépe už to prostě nejde.“ - Göteborgsposten

Čte Pavel Rímský.

Natočeno 2015. Vydal OneHotBook, březen 2015 (1 CD MP3, celkem 11 hod. 44 min.).

VELKÝ COVER:

Žádné komentáře:

Okomentovat