sobota 28. března 2015

Agatha Christie: Svědkyně obžaloby / Záhada španělského šálu / Ztracená školačka CD Cover

Další případy z pera královny detektivek.

Svědkyně obžaloby (1993)

Agatha Christie. Detektivka, ve které se advokát snaží přijít na kloub vraždě bohaté staré dámy. Dramatizace Oldřich Knitl. Dramaturg Josef Hlavnička. Asistentka režie Jitka Holčapková. Režie Otakar Bílek.

Osoby a obsazení: advokát Mayherne (Soběslav Sejk), Leonard Vale (Ladislav Bambas), paní Frenchová (Hana Bauerová), Harvey (Jiří Šesták), Romaine (Daniela Bambasová), soudce (Jan Trnka), Mayhernová (Jiřina Petrů). Dále účinkují Stanislav Kahuda, Jan Chat (Chad?), Zdeněk Řezáč, Věra Šulistová, Ilona Truhlářová a Jindřich Špulák.

Nastudoval ČRo České Budějovice v roce 1993. Repríza 5. 3. 2015 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h).

Lit.: anonym: Agatha Christie: Svědkyně obžaloby. In web ČRo 3 Vltava, březen 2015 (anotace). – Cit.: Leonarda Valea zatkli pro vraždu Emily Frenchové a přes jeho tvrzení, že je nevinen, se průběh vyšetřování vyvíjí v jeho neprospěch. Vale byl o čtyřicet let mladší než Emily, která do něj byla navzdory tomu tak velmi zamilovaná, že mu dokonce svěřila i spravování svých finančních záležitostí. Brzy nato ji nalezli zavražděnou.

Vale si je jistý, že ho zachrání milenka Romaine, protože mu dosvědčí, že se vrátil domů dřív, než došlo k vraždě. K jeho ohromení však Romaine nejenže odmítne takové alibi potvrdit, ale dá najevo, jak hlubokou nenávist vůči Leonardovi cítí. Romaine Leonardovo alibi nejen popře, ale ještě ke všemu před soudem prohlásí, že když se vrátil domů, měl šaty potřísněné krví.

Valeův právní zástupce pan Mayherne čelí chmurnému osudu, který hrozí jeho klientovi, nicméně se mu podaří obrátit porážku ve vítězství, když se mu do rukou dostane důkaz nedocenitelné hodnoty.

Záhada španělského šálu (1993)
Agatha Christie. Dramatizace Vlasta Dvořáčková. Dramaturg Josef Hlavnička. Režie Otakar Bílek.

Osoby a obsazení: Anthony Eastwood (Roman Nevěčný), Grace Kidová (Bibiana Šimonová), Carmen (Petra Hobzová), policisté (Jiří Šesták a Petr Hanus), inspektor Dower (Petr Šporcl), majitelka starožitnictví (Věra Papírková), domovník (Jiří Hruška).

Natočeno 1993. Nastudovaly České Budějovice.
Ztracená školačka (1984)
Agatha Christie. Rozhlasová dramatizace Blanka Křiklánová. Režie Karel Weinlich.

Účinkují Jiří Schwarz, Vlastimil Brodský, Miloš Kopecký, Miroslav Masopust a Klára Jerneková.

Natočeno v roce 1984 (23 min.).

Žádné komentáře:

Okomentovat