neděle 3. května 2015

Franz Grillparzer: Vlny moře a lásky (účinkují Dana Černá, Radovan Lukavský, Jan Šťastný, David Novotný, Tatiana Vilhelmová, Stanislav Zindulka, Ilja Racek, Milena Dvorská, Jana Stryková a další) CD Cover



Rozhlasová hra: Starověký příběh tragické lásky nesmrtelné milenecké dvojice Leandra a kněžky Afroditina chrámu Héry, jak jej v devatenáctém století zpracoval přední rakouský dramatik.

Héró a Leandros je řecký mýtus týkající se příběhu Héró, kněžky Aphrodite , která přebývá ve věži v Sestos na evropské straně Helléspontu (dnešní Dardanely ), a Leandera, mladého muže z Abydosu na druhé straně úžiny. Leander se do Héró zamiloval a proto plave vždy každou noc přes Hellespont aby byl s ní, řídě se světlem lampy z věže, ve které Héró přebývala a kterou ona na vrcholu věže rozsvítí, aby řídila jeho cestu.

Héró podlehne Leandrosovým jemným slovům a tvrzení že Venuše, jako bohyně lásky, by opovrhla uctívání panny, Héró mu dovolil, aby se s ní miloval. Tyto dostaveníčka trvala přes teplé léto. Ale jedné bouřlivé zimní noci, plaval Leander v mořských vlnách a vítr sfoukl Héró světlo; Leander ztratil cestu a utopil se. Když Héró viděla jeho mrtvé tělo, v zoufalství nad smrtí svého milence vrhla se přes okraj věže, aby i ve smrti byla s Leandrem.

Přeložil a pro rozhlas upravil Vladimír Tomeš. Hudba Petr Mandel. Dramaturgie Jana Paterová. Režie Hana Kofránková.

Osoby a obsazení:
Héró (Dana Černá), Velekněz, její strýc (Radovan Lukavský), Leandros (Jan Šťastný), Naukleros (David Novotný), Janthe (Tatiana Vilhelmová), Strážce chrámu (Stanislav Zindulka), Héřin otec (Ilja Racek), Héřina matka (Milena Dvorská), dívka (Jana Stryková) a další.

Natočeno v roce 2002.

Délka: 95:25 min.

ČRo 3 Vltava - Cyklus/pořad: Rozhlasové jeviště

Žádné komentáře:

Okomentovat