pondělí 4. května 2015

Francis Scott Fitzgerald: Něžná je noc (účinkují Alois Švehlík, Eduard Cupák, Pavel Pípal, Zlata Adamovská, Vladimír Brabec, Ladislav Mrkvička, Otakar Brousek st., Hana Maciuchová a další) MP3 CD Cover



S hlavním hrdinou románu „Něžná je noc“ se setkáváme po jeho šťastném návratu z fronty první světové války, o níž si všichni mysleli, že bude i poslední. Ten mu ostatně „zařídil“ i přezdívku – „šťastný Dick“. Skutečně – Dick Diver má všechno před sebou, přinejmenším slibnou kariéru psychiatra, snad i vědce a teoretika…
 
Do jeho života však vstoupí Nicole Warrenová, milionářova dcera, léčící se v nervovém sanatoriu Dickova přítele, doktora Franze Gregoryho. Dívka se na Dicka upne, již během války mu píše desítky dopisů a po jeho návratu do poválečně rozjásaných Států se jejich vztah ještě více prohloubí. To se ovšem nelíbí Nicoliině sestře, která má o snoubenci Warrenovy dědičky jiné představy. Nicole si však Dicka vybojuje a on – z lásky i ješitnosti – se stává jejím manželem. To ještě netuší, že před ním je zlatý věk Ameriky a jeho osobní i profesní sestup. Slibnou kariéru nerozvíjí, protože se stará o nemocnou manželku a její bohatí příbuzní mu dávají až příliš jasně znát, že pro ně zůstane jen přiženěným opatrovníkem nemocné dědičky. Jeho pokus vést s přítelem Gregorym sanatorium žalostně troskotá, stejně jako jejich přátelství. Ani pokus o milostný románek s vycházející filmovou hvězdičkou, ani lesk a horký písek pláže francouzské Riviéry nemohou zastavit jeho pád k alkoholu, vzteku a rezignaci.

Literární vědci a kritici se již drahná léta přou, zda je správné promítat do románů, her, novel či poezie osudy jejich tvůrců. U románu Francise Scotta Fitzgeralda (1896-1940) však není možné nepovšimnout si některých souvislostí mezi jeho osobním životem a osudem „šťastného Dicka“ Divera. V roce 1920 se totiž oženil se spisovatelkou Zeldou Layorovou, která – podobně jako Nicole – trpěla schizofrenií a jejich život tak nebyl zcela standardním. Dvacátá a třicátá léta prožil v Evropě, mnoho let strávil v Paříži. Zatímco kolem něj vířil a jásal tzv. jazzový věk, plný radosti, lesku a hudby, věk, který už zapomněl na hrůzy první a nic netušil o hrůzách druhé světové války, on a jeho spisovatelští souputníci – tzv. „ztracená generace“ – psali společensky kritické romány a novely. Kritický je Fitzgerald především ke společnosti, která redukuje úspěch pouze na úspěch finanční a která si neuvědomuje, že tento jednostranný pohled na život v ní ubíjí touhu po kráse či skutečně hlubokých citech. Ani hlavní hrdina jeho nejslavnějšího románu „Velký Gatsby“ (1925) se ve zdech svého bohatého paláce nedočká štěstí: dívka, kterou považuje za lásku svého života, je jen povrchní a kromě jeho peněz nevidí nic dalšího. Možná nám to může připadat jako povrchní odsudek, ale právě dnes je dobré si včas uvědomit, že po člověku nezůstanou jen peníze a skvěle vystavěné domy, ale také jeho obraz ve vzpomínkách svých blízkých.

Obsah: 1. Šťastný Dick – 2. Nicole – 3. Rosemary – 4. Domov – 5. Vzplanutí – 6. Doteky – 7. Krize – 8. Útěk – 9. Roztržka – 10. Hledání.

Francis Scott Fitzgerald. Dramatizovaná četba na pokračování. Rozhlasová úprava Maria Křepelková. Překlad Lubomír Dorůžka. Redakce Yveta Labská. Hudba Petr Mandel. Hudební a kompoziční spolupráce Iva Valentová. Zvukový mistr Roman Špála. Záznam a střih Dana Vondrková. Produkce Eva Texelová. Režie Maria Křepelková.

Osoby a obsazení: vypravěč (Eduard Cupák), recitátor (Pavel Pípal), Dick Diver (Alois Švehlík), Nicole Warrenová (Zlata Adamovská), Devereaux Warren, otec Nicoliin (Vladimír Brabec), doktor Franz Gregory (Ladislav Mrkvička), doktor Dohmler (Otakar Brousek I.), Bejby, Nicolina sestra (Hana Maciuchová), Rosemary (Magdalena Reifová), její matka (Blanka Bohdanová), Helena Friedrichová, Ladislav Trojan, Rudolf Jelínek, Petr Štěpánek, Ivan Gübel, Jiří Zahajský, Ivanka Devátá, Martin Zahálka, Luděk Nešleha, Bronislav Kotiš, Hana Středová, Jan Čenský, Oldřich Vlach.

Natočeno 1993 (konec natáčení 17. 2. 1993; R-40). Premiéry 9. – 18. 10. 1993 (ČRo 3 Vltava, 18:00 – 18:30 h.). Reprízy 1995, 2000. Vydal Radioservis v roce 2011 (1 CD mp3).

Žádné komentáře:

Okomentovat