neděle 10. května 2015

Evžen Boček: Poslední aristokratka (čte Vendula Fialová) CD Cover



František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií (III.) vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene.

Chudobný navrátilec, krkolomně navazující na slavný rodokmen, emigrantství, místní zemitost, zámek jako konkurenceschopná atrakce, kníže Schwarzenberg, zpěvačky Cher a Helenka Vondráčková, to jsou motivy, z nichž autor, profesí kastelán, upředl sérii panoptikálně komických situací. V deníku Marie III., posledního potomka rodu, nenajdete sex, násilí, vraždy ani hluboké myšlenky. Má jedinou ambici: pobavit čtenáře!

Osmidílnou četbu na pokračování z humoristického románu spisovatele a milotického kastelána Evžena Bočka, vydaného nakladatelstvím Druhé město a odměněného Cenou Miroslava Švandrlíka za rok 2012, pro rozhlas upravil Jan Sulovský. V režii Tomáše Soldána účinkuje Vendula Fialová. Četbu připravilo Centrum výroby Českého rozhlasu, tvůrčí skupina Olomouc.

Evžen Boček. Četba na pokračování. Pro rozhlas upravil Jan Sulovský. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje Vendula Fialová.

Připravil Český rozhlas Olomouc v roce 2013 (8 x 25 min.). Premiéra 20. 10. – 7. 12. 2013 v cyklu Setkání s literaturou (ČRo 5 Olomouc, 18:05-18:30).

Žádné komentáře:

Okomentovat