pátek 3. dubna 2015

Emily Brontëová: Na Větrné hůrce (účinkují Zuzana Slavíková, Petr Vaněk, Tereza Richtrová, Klára Klepáčková, Milan Holenda, Lukáš Král, Jiří Suchý, Vendula Fialová, Petr Kubes, Vladimír Krátký) CD Cover


 
Tragický příběh nenaplněné lásky a pomsty posluchače přenese do kopcovité oblasti v anglickém západním Yorkshiru. Právě tam totiž Emily Brontëovou uchvacovaly ony bouřlivé výšiny, jak zní také jeden z překladů anglického názvu románu.

Krajina nedaleko Bradfordu svou svíravostí naznačuje, kudy se musejí odebírat životy dvou zpočátku nevinných dětí, které si chvíli na lásku snad jen hrají, aby jejím poryvům nakonec podlehli.

Počasí na Větrné hůrce a nedaleké usedlosti Drozdově tak určuje záhubu, které podléhá nalezenec Heathcliff, zpupná Kateřina i její přítel a pozdější manžel Edgar Linton. Čtenář a rozhlasový posluchač je přitom svědkem toho, jak jiskra křivdy nakonec přeskočí i na děti těchto zatracených.

Rozhlasovou verzi románu připravila autorská dvojice Petra Ševců a Josef König. Natáčení se ujal režisér Tvůrčí skupiny Olomouc Tomáš Soldán.

Kromě Zuzany Slavíkové v roli služky Nelly, která celý příběh vypráví, se v hlavních rolích představí také herci Petr Vaněk jako Heathcliff a Tereza Richtrová, která svůj hlas propůjčila Kateřině. Sekundovat jim budou herci Vladimír Krátký, v rozhlase debutující Milan Holenda, Klára Klepáčková, Lukáš Král, Petr Kubes, Jiří Suchý z Tábora a Vendula Fialová.

Emily Brontëová (Bronteová). Desetidílná dialogizace příběhu přistěhovalce Lockwooda, statkáře Heathcliffa a kraje kolem domku Drozdova. Rozhlasová úprava Petra Ševců a Josef König. Mistr zvuku Zdeněk Prchlík. Režie Tomáš Soldán.

Osoby a obsazení: vypravěčka / služka Nelly (Zuzana Slavíková), Kateřina (Tereza Richtrová), Heathcliff (Petr Vaněk), malý Linton (Jiří Suchý z Tábora). Dále účinkují Vladimír Krátký, Milan Holenda, Klára Klepáčková, Lukáš Král, Petr Kubes a Vendula Fialová.

Nastudoval ČRo Olomouc v roce 2012. Premiéra 1. dílu 31. 3. 2013 (ČRo Olomouc, 16:04 h.) v cyklu Počteníčko.




Žádné komentáře:

Okomentovat