pátek 24. dubna 2015

Josef Váchal: Krvavý román (čte Leoš Suchařípa) MP3 CD Cover



Nakladatelství Paseka se po jednadvaceti letech vrací „ke kořenům“. Vydává v nové edici stěžejní dílo Josefa Váchala Krvavý román. A to nejen v knižní podobě, ale i na CD v interpretaci fenomenálního herce Leoše Suchařípy. iDNES.cz exkluzivně přináší několik ukázek z nahrávky.
Krvavý román s podtitulem Studie kulturně a literárně historická byl vydán poprvé v roce 1924 a je nejznámější Váchalovou knihou. Má dvě části – apologetickou studii o krvavém románu, tedy literárním žánru brakové literatury oblíbeném zejména v 2. polovině 19. století, a vlastní, Váchalem napsaný krvavý román.
 
Josef Váchal (1884–1969){byl} významný malíř, grafik, řezbář, spisovatel a filozof. Jeden z nejoriginálnějších českých umělců a myslitelů 20. století. Nejvýznamnější částí Váchalova díla je tvorba knihy jako uměleckého artefaktu. Své knihy vydávané v počtu jednoho až dvaceti pěti výtisků sám psal, sázel, doprovázel vlastními dřevoryty, vázal i prodával.

Krvavý román byl podnětem k založení nakladatelství Paseka, které v roce 1990 vydalo v nákladu 40 tisíc výtisků jeho reprint. Ostatně i název nakladatelství je převzat ze jména jedné z postav románu. Kniha byla také inspirací k natočení čtyř hodin amatérského a posléze i profesionálního filmu kameramana a režiséra Jaroslava Brabce. V roce 1993 získal tři České lvy.
Fenomén Josefa Váchala a jeho díla v čele s Krvavým románem ovládl díky nadšencům kolem majitele nakladatelství Paseka Ladislava Horáčka město Litomyšl. Stál i u začátku restaurování Váchalových nástěnných maleb v Litomyšli a následného otevření Portmonea – Muzea Josefa Váchala.
Jedním z „vedlejších produktů“ literárního kultu Krvavého románu je jeho audioverze. Nahrávku pořídil v roce 1994 vynikající herec a překladatel Leoš Suchařípa, který svou nezaměnitelnou dikcí, výrazem i hlasem dodal Váchalově svébytné ironii a humoru další rozměr.
Nakladatelství Paseka původně vydalo nahrávku, pořízenou v Českém rozhlase v Brně, pouze na třech audiokazetách, na CD ani jiném nosiči nikdy reeditována nebyla. Až nyní přichází na trh v podobě CD ve formátu MP3, obsahující bezmála čtyřhodinovou četbu.

Josef Váchal. Scénář Ladislav Horáček. Mistr zvuku Jiří Hanslian. Záznam a střih Hana Podborská.
Meziaktní hudba dávno zesnulých Mistrů. Režie Petr Dufek. Čte Leoš Suchařípa.

Natočeno asi 1994. Vyrobeno ve spolupráci s Českým rozhlasem Brno. Vydalo nakladatelství Paseka v roce 1994 jako přílohu stejnojmenné knihy (3 MC, celkem 3 hod. 51 min.). Reedice 2011 (1 CD mp3).

Kompletní název: Krvavý román. Pokus o typ ideelního krvavého románu. Mordýřská katovna aneb Peleš lotrovská v hraběcí kryptě čili Mátoha a popravenec to jest Tajní duchové na pirátské lodi neboli Krvavá nohavice čili S poctivostí nejdál dojdeš aneb Klášterní panna a nevěstinec ve Španělích či Žalářní lucerna a tajemní vrahové v pustém mlýně u Černého lesa.

Žádné komentáře:

Okomentovat