čtvrtek 16. dubna 2015

Giovanni Boccaccio: Dekameron (účinkují Václav Postránecký, Miroslav Donutil, Svatopluk Beneš a další) CD Cover



Dekameron je cyklus 100 novel, které vznikly mezi roky 1348 až 1353 v době, kdy ve Florencii propukl mor. Všichni lidé se snažili před morem utéct. Někteří se schovávali v domech, jiní se snažili utéct z města pryč. Stejně se rozhodlo i deset hlavních postav Dekameronu, tři muži a sedm žen. Autor nechtěl uvést jejich pravá jména, a tak ženy pojmenoval Pampinea, Fiammetta, Filomena, Emilia, Lauretta, Neifile a Elisa, muže Pamfilo, Filostrato a Dioneo. Ti se rozhodnou před morem utéct na venkov na jedno opuštěné sídlo. Tam společně strávili čtrnáct dnů. Vždy v podvečer se všichni scházeli a vyprávěli si různorodé příběhy. Byly to příběhy moudré, humorné a zábavné. Každý den si tak řeknou deset příběhů na určité téma, které vypráví po dobu deseti dnů. Odtud vyplývá i název Dekameronu, deka znamená deset a hemera den. Po deseti dnech se vracejí zpět do Florencie. Muži pak zanechají dámy v Santa Maria Novelle, na místě, kde se poprvé setkali. V úvodu Dekameronu se vyskytuje jeden z nejpodrobnějších popisů moru ve středověku. Příběhy Dekameronu ovlivnily řadu dalších uměleckých děl ve všech oblastech umění.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (1/16) Alibech se stane poustevnicí a mnich Rustico ji naučí zahánět ďábla do pekla Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Václav Postránecký. Režie Michal Pavlík.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (2/16) Don Felice poučí bratra Puccia, že dosáhne věčné blaženosti, jestliže vykoná jisté pokání, a zatím si dopřává s jeho manželkou Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Miroslav Donutil. Režie Michal Pavlík.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (3/16) Podkoní leží s manželkou krále Agilulfa, což král mlčky pozoruje Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Svatopluk Beneš. Režie Michal Pavlík.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (4/16) Messer Lizio da Valbona přistihne Riccarda Manardiho se svou dcerou Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Vladimír Brabec. Režie Michal Pavlík.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (5/16) Peronella ukryje před chotěm, vracejícím se domů, svého milence do sudu Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Barbora Hrzánová. Režie Michal Pavlík.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (6/16) Lodovico odhalí paní Beatrici lásku, kterou k ní chová Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Blanka Bohdanová. Režie Michal Pavlík.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (7/16) Dva muži se přátelsky stýkají a jeden z nich obcuje s manželkou svého druha Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Michal Pavlata. Režie Michal Pavlík.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (8/16) Mnich Rinaldo leží s kmotrou; když je překvapí manžel, oba mu namluví, že fráter zaříkával synáčkovi červíky Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Naďa Konvalinková. Režie Michal Pavlík.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (9/16) Masetto se staví němým a stane se zahradníkem v jednom ženském klášteře Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Pavel Soukup. Režie Michal Pavlík.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (10/16) Jeden žárlivec se přestrojí za kněze a zpovídá svou choť. Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Valérie Zawadská. Režie Michal Pavlík.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (11/16) Paní Isabellu, meškající s Leonettem, navštíví messer Lambertuccio, který ji miluje Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Valérie Zawadská. Režie Michal Pavlík.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (12/16) Zima daruje messeru Francescovi svého koně a dostane za to povolení promluvit s jeho paní Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Pavel Soukup. Režie Michal Pavlík.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (13/16) Mnich Alberto namluví jedné paní, že je do ní zamilován archanděl Gabriel Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Pavel Soukup. Režie Michal Pavlík

Giovanni Boccaccio: Dekameron (14/16) Gianni Lotteringhi slyší v noci ťukat na dveře. Probudí manželku a ta mu namluví, že je to duch Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Jana Štěpánková. Režie Michal Pavlík.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (15/16) Dva mladíci nocují v jedné hospodě; jeden si lehne k dceři a k druhému přilehne žena hostinského Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Miroslav Moravec. Režie Michal Pavlík.

Giovanni Boccaccio: Dekameron (16/16) Velebníček Gianni se na naléhání kmotra Pietra pokusí začarovat jeho ženu v kobylu Z překladu Radovana Krátkého připravila Blanka Stárková. Účinkuje Miroslav Moravec. Režie Michal Pavlík.

Žádné komentáře:

Okomentovat