čtvrtek 23. dubna 2015

Soudruzi, když se tak zamyslíme... aneb Rudí baviči (účinkují Kulturní brigáda Radost, Antonín Zápotocký, sestry Fjodorovy, Zdeněk Nejedlý, Marie Majerová, Marie Pujmanová, Jarmila Glazarová, Jan Soumar a další) CD Cover



Po velkém úspěchu titulu Soudruzi, to není fakt, to se opravdu stalo (SU 5604-2), v němž jsme vybrali z archivu Supraphonu a Českého rozhlasu nejrůznější záznamy z dob totality, následoval další titul – Soudruzi, to snad ani není pravda (SU 5750-2) – kdy jsme čerpali i z archivu ČT. Nyní navazujeme zvláště na první díl a dotváříme do trilogie humornou koláž z úryvků projevů prvních tajemníků, nomenklaturních kádrů ale i dobových snaživců, také dobové častušky a agitační písně. 

Kouzlo nechtěného a půvab nečekaných souvislostí vytváří z kompletu nejen zábavný a úsměvný artefakt, ale jakoby muzeálně zachycuje i představu o době minulé. Vrcholnými body našeho výběru je například propagační agitka Kulturní brigády Radost, vychvalující život nemluvňat v jeslích, častušky sester Fjodorových, parafráze Stalinova a Leninova projevu v neobratné interpretaci Antonína Zápotockého či glosa Zdeňka Nejedlého k měnové reformě. Jejím resumé je tvrzení, že místo starých špatných peněz dostanou nyní všichni sice peněz méně, ale budou to zato peníze krásné a nové. Povedená jsou i vyznání lásky ke Stalinovi Marií Pujmanovou nebo k velkému Maovi Jarmilou Glazarovou. Nelze se nebavit radostí Antonína Novotného, že už maso je a zvláště pak bláboly nejmenovaného generála při besedě s pionýrkou. Archiv Supraphonu i archiv Českého rozhlasu je překvapujícím a téměř nevyčerpatelným zdrojem pokladů pro nadšence, které zajímá dobrodružství cest zpět v čase, ale především těch posluchačů, kteří se chtějí bavit a smát
Obsah titulu:
1. Všední den. Hudba: Ludvík Podéšť, původní text: Vlastimil Pantůček, Malý instrumentální soubor řídí: Jan Křenovský.
Kulturní brigáda Radost

2. Až posadíme SSSR na automobil a mužika na traktor… Hovoří: Antonín Zápotocký.

3. Bylo jich devět. Hudba: Ludvík Podéšť, původní text: Vlastimil Pantůček. Malý instrumentální soubor řídí: Jan Křenovský.
Kulturní brigáda Radost

4. Neexistuje žádná železná opona! Hovoří: Zdeněk Nejedlý.

5. Špalky – častuška. Hudba+text: ruská lidová. Harmonika: Vladimír Jakovlěv. Zpěv Sestry Fjodorovy.

6. Z národa ševců a rukavičkářů se stáváme národem havířů a hutníků… Hovoří Marie Majerová.

7. Nadešel čas. Hudba: Ludvík Podéšť, původní text: Stanislav Neumann. Malý instrumentální soubor řídí: Jan Křenovský.
Kulturní brigáda Radost

8. Soudruzi, byla bych málem viděla Stalina zemřelého… Hovoří: Marie Pujmanová.

9. Jesle. Hudba: Ludvík Podéšť, původní text: Vlastimil Pantůček. Malý instrumentální soubor řídí: Jan Křenovský, sbormistr: Jan Křenovský. Kulturní brigáda Radost.

10. Jak Mao našel „Knihu velké pravdy“. Autor: Mao. Čte: Jarmila Glazarová.

11. Jede Děda Mráz. Hudba: Jiří Vinařický, původní text: B. Králová. Pěvecký sbor Čs. rozhlasu /PSČR/, zpěv: Jan Soumar, sbormistr: Jiří Pinkas, Dětský sbor Čs. rozhlasu, dirigent: Bohumil Kulínský. Malý instrumentální soubor

12. Místo staré, špatné měny dostanou pracující novou, lepší, i když na počet menší… Hovoří: Zdeněk Nejedlý.

13. Emigrant. Hudba: Miroslav Raichl, původní text: Jiří R. Pick. Rytmická skupina satir. scény AUSu VN, zpěv: Jiří Koutný.

14. Kniha jako důležitý vojenský objekt… Hovoří: J. Wagsteinová.

15. To jsou sověti. Hudba: Ludvík Podéšť, původní text: Jiří R. Pick. Rytmická skupina K.Macourka, zpěv: Jan Fuchs a Jan Plavka.

16. Likéry zdražíme… Hovoří: Antonín Novotný.

17. Raketa mládí. Hudba: Bohumil Macák, původní text: Alois Matoušek. Velký estrádní orchestr, dirigent: Jan Frýda. Smíšený sbor, zpěv: Antonín Daněk a Melánie Binnerová.

18. Maso je…. Hovoří: Antonín Novotný.

19. Na shledanou, Moskvo. Hudba: Julius Petřík, původní text: Jiří Havel. Kvarteto divadla Semafor, zpěv: Milan Martin.

20. V jedné skřínce byly tři ženy… Autor: ředitel pivovaru, hovoří: Antonín Novotný.

21. U nás jaro nekončí. Hudba: Ludvík Podéšť, původní text: Vlastimil Pantůček. Tanečný orchester Júlia Móžiho, dirigent: Július Móži, zpěv: Milan Směták.

22. Otec, poďme sa preisť… Hovoří: Gustav Husák.

23. Mládežnická. Hudba: Jaroslav Hurt, původní text: Vladimír Richter. Malý orchestr řídí Vlastimil Pinkas. Dětský sbor Čs. rozhlasu, sbormistr: Bohumil Kulínský.

24. Mě se to moc, a řekl bych, neobyčejně líbilo… Hovoří: Gustav Husák.

25. Serjoža traktorista. Hudba+text: ruská lidová, harmonika: Vladimír Jakovlěv, Sestry Fjodorovy.

Účinkují mimo jiné: Kulturní brigáda Radost, Antonín Zápotocký, sestry Fjodorovy, Zdeněk Nejedlý, Marie Majerová, Marie Pujmanová, Jarmila Glazarová, Jan Soumar, Rytmická skupina Satirické scény AUSVN, Rytmická skupina Harry Macourka, Antonín Novotný, ředitel pivovaru Rakovník, Gustáv Husák a nejmenovaný generál ČSLA.

Vydal Supraphon v roce 2008 (1 CD, SU 5859-2, vychází: 22. února 2008).

Žádné komentáře:

Okomentovat