pondělí 20. dubna 2015

Jaroslav Havlíček: Petrolejové lampy (čte Rudolf Pellar) MP3 CD Cover


První rozhlasové zpracování slavného románu Jaroslava Havlíčka. V atmosféře malého města se odehrávají velké příběhy obyčejných lidí: osudy nešťastné Štěpánky a jejího Pavla, „skákavého lajtnanta“ ožijí v interpretaci Rudolfa Pellara.

Tragický příběh stárnoucí dívky Štěpy, žijící na přelomu století v dusném prostředí českého maloměsta, v ovzduší nepochopení a předstíraných citů, přetvářky a falše. Štěpě jsou neustále matkou vnucováni adepti na ženění, kteří ovšem musejí pocházet z téhož okruhu jako ona. Štěpa je však jiná než ostatní dívky. Jakoby zasažena duchem emancipace vyslouží si pověst dívky volných mravů a ta přirozeně nápadníky z řad městské honorace odrazuje. Než by se stala starou pannou, provdá se za bratrance, zkrachovalého důstojníka. V den svatby ale ještě netuší, jaká strašlivá nemoc pronásleduje jejího ženicha…

Desetidílná četba v podání Rudolfa Pellara

Nejznámější zpracování románového díla Jaroslava Havlíčka je film Juraje Herze, v jehož hlavních rolích se představili Petr Čepek a Iva Janžurová. V roce 2006 však vznikla v ČRo České Budějovice zvuková nahrávka v režii Jakuba Doubravy, která se kvalitou určitě filmové (i románové) předloze vyrovná. Nemalou zásluhu na tom má též interpret četba Petrolejové lampy herec Rudolf Pellar. Nahrávku v dubnu vydal na CD Radioservis.

Lze kvitovat s povědkem, že náročná úloha interpreta rozhlasové četby Petrolejové lampy padla právě na herce Rudolfa Pellara. Své umění pracovat s hlasem předvedl například v první díle ságy Cirkus Humerto (autor: Eduard Bass). Vysoké umění dokazuje na časové ploše 4 hodin a 23 minut, desetidílná rozhlasová četba v jeho podání umocňuje vyznění nejznámějšího díla Jaroslava Havlíčka.

Na spádu děje se nemalou částí podílela Sabina Langerová, která měla na starosti rozhlasovou úpravu pro ČRo České Budějovice. Atmosféru brilantně dokreslují hudební nahrávky Janáčkova kvarteta za spolupráce zvukového mistra Michala Koláře. Děj prolínají skladby Leoše Janáčka (Adagio – Con moto) a Wolfganga Amadea Mozarta (Allegro).

Četba na pokračování. Jaroslav Havlíček. Rozhlasová úprava Sabina Langerová. Režie Jakub Doubrava.

Čte Rudolf Pellar.

Připravily České Budějovice v roce 2006. Vydal Radioservis v roce 2012 (1 CD mp3).

Žádné komentáře:

Okomentovat