úterý 14. dubna 2015

Alois Jirásek: Staré pověsti české (2 CD) (účinkují Lubor Tokoš, Ota Sklenčka, Jiřina Švorcová, Rudolf Hrušínský, Jan Schánilec, Jiří Bartoška, Jan Kanyza, Jaroslav Satoranský, Dagmar Veškrnová, Stella Zázvorková, Zuzana Bydžovská, Jan Čenský, Luděk Kopřiva, Jiří Holý) CD Cover



Částečná dramatizace Starých pověstí českých Aloise Jiráska ve výběru a scénáristické úpravě režiséra Jana Fuchse připomene jistě nejznámější knihu tohoto klasika české literatury, z níž generace čerpaly znalosti o nejstarších dějinách naší vlasti předávané v pověstech. Snímek natočený v r. 1988 je ukázkou velkorysých edičních projektů Supraphonu realizovaných zkušenými režiséry a jistě zaujme hereckými výkony a celkovým pojetím i dnešní posluchače.

Obsah: CD 1 – O Čechovi – O Krokovi a jeho dcerách – O Libuši – O Přemyslovi – Dívčí válka – Lucká válka - Durynk a Neklan. CD 2 – O Bruncvíkovi – O staré Praze: Karel IV. – Václav IV. – Kouzelník Žito – Zuzana v lázni – Sv. Vít – Slavná Praha.

Alois Jirásek. Rozhlasová úprava a režie Jan Fuchs.

Účinkují Lubor Tokoš, Ota Sklenčka, Jiřina Švorcová, Rudolf Hrušínský, Jan Schánilec, Jiří Bartoška, Jan Kanyza, Jaroslav Satoranský, Dagmar Veškrnová, Stella Zázvorková, Zuzana Bydžovská, Jan Čenský, Luděk Kopřiva, Jiří Holý.

Natočeno 1988. Vydal Supraphon 1988 (2 LP). Reedice 22. 1. 2010 (2 CD).

Žádné komentáře:

Okomentovat