neděle 19. dubna 2015

Ian McEwan: Nevinný (2 CD) (účinkují Ivan Trojan, Zuzana Stivínová, Ladislav Mrkvička, Zdeněk Maryška, Michal Pavlata, Jiří Lábus, Petr Vacek, František Němec, Vladislav Beneš a další) CD Cover



Román Nevinný nás zavádí do studenou válkou zmítaného Berlína poloviny padesátých let, do Berlína, který se ještě nestačil zbavit všech následků po 2. světové válce, aby se jeho západní sektor stal dějištěm špionážních hrátek, politických intrik, tzv. honičky na kočku a myš mezi britskými a americkými tajnými službami se sovětskou armádou.
 
Britský technik Leonard Markham (Ivan Trojan) je povolán do Berlína, kde má za úkol v rámci tajné operace Gold prokopat tunel ze západního sektoru do ruské zóny, testovat a umístit odposlouchávací zařízení a umožnit tak tajným složkám přístup k důležitým informacím společného nepřítele, tedy Sovětů. Jeho nadřízeným je bodrý, možná až příliš upovídaný Američan Bob Glass (Ladislav Mrkvička). Do politicko špionážního thrilleru vstupuje další linka, milostná. Leonard se v jednom baru setkává s německou ženou, Marií Eckdorfovou (Zuzana Stivínová). Vzplane mezi nimi vášnivá, leč zbytečného sentimetu prostá láska. Štěstí však nemá nikomu přát, to bychom pak nemohli mluvit o strhujícím dramatickém příběhu. Leonard v sebeobraně při potyčce usmrtí Mariina surového exmanžela Ottu (Jiří Lábus), navíc se ve hře objevuje tajemný pan Blake (Michal Pavlata). Stojí za prorazení tajné operace on, či někdo jiný?

Tento reálný příběh zpracoval v roce 1990 britský spisovatel Ian McEwan do formy poutavého románu Nevinný. Fakta, zasazená do výrazných kulis rozděleného města a do doby počátku studené války, doplnil příběhem nezkušeného, naivního, přesněji řečeno, nevinného mladíka Leonarda Markhama, který je, coby zaměstnanec britského ministerstva pošt, povolán do Berlína podílet se na tajné operaci. Zde potkává osudovou ženu a zde také po několika měsících dojde k události, která změní život jich obou. McEwan brilantně vykresluje charaktery postav, popisuje prostředí rozděleného města a drobnými detaily přibližuje čtenáři atmosféru té doby.

Do podoby pětidílného rozhlasového seriálu dramatizoval Nevinného v roce 2003 Jan Kolář a nutno napsat, že s obdobnou péčí a přesností jako McEwan. Kolář, který se později podepsal pod adaptace například Hostovského Půlnočního pacienta nebo Mailerova Ducha Děvky, předvedl v Nevinném, jak má vypadat kvalitní převedení románu do podoby rozhlasové dramatizace. Nesnažil se za každou cenu zpracovat každičký detail knižní předlohy – na to by mu sto dvacet minut rozhlasového času nemohlo stačit. Soustředil se především na prvky posouvající děj, na chování jednotlivých postav, na tempo vyprávění a na zachování atmosféry příběhu, čehož dosáhl zejména výběrem vhodné dobové hudby.

Tracklist: 
 
CD 1
1. Tajná operace 28:36
2. Kabely spojeny 24:22
3. Chybné výpočty 23:04 
Celkový čas 76:12

CD 2
1. Zásnuby 21:15
2. Řešení 27:48
Celkový čas 49:03

Ian McEwan. Thriller ze zákulisí zpravodajských služeb. Překlad Jan Sládek. Dramatizace Jan Kolář. Dramaturgie Jana Paterová. Režie Ladislav Smoček.

Osoby a obsazení: Leonard Markham (Ivan Trojan), Marie Eckdorfová (Zuzana Stivínová), Bob Glass (Ladislav Mrkvička), Russel (Zdeněk Maryška), Lofting (Vladislav Beneš), John Mac Namee (František Němec), Fritz (Arnošt Goldflam), George Blake (Michal Pavlata), ženský hlas (Luďa Marešová), hlas (Petr Šplíchal), ženský hlas (Zdeňka Sajfertová), hlas 2 (Jiří Litoš), hlas 1 (Eduard Pavlíček), Otto (Jiří Lábus), Jenny (Eliška Kasanová) hlasatel (Jan Pokorný) a další.

Natočeno v roce 2003. Vydal Radioservis, duben 2013 (2 CD, CR0653-2, EAN 8590236065321, celkový čas 2 hod. 6 min.).

Žádné komentáře:

Okomentovat