úterý 28. dubna 2015

Jiří Šulc: Dva proti Říši (2 CD) (čte Ladislav Frej) MP3 CD Cover



Heydrich musí za své činy zaplatit! – Strhující románové zpracování atentátu na Reinharda Heydricha v mistrném podání Ladislava Freje barvitě i fundovaně popisuje scénu domácího odboje stejně jako exilovou vládu, výcvik parašutistů v Anglii, přípravu atentátu, okolnosti i situaci po něm. Všechny zúčastněné ve svižných dialozích ukazuje jako lidské bytosti s jejich slabostmi a touhami. Zároveň poskytuje realistický obraz i postoj představitelů Říše a odhaluje vyšetřovací postupy gestapa, přičemž historické události předkládá nečekaně napínavou formou.

Jiří Šulc. Audiokniha. Strhující románové zpracování atentátu na Reinharda Heydricha barvitě i fundovaně popisuje scénu domácího odboje stejně jako exilovou vládu, výcvik parašutistů v Anglii, přípravu atentátu, okolnosti i situaci po něm. Režie Jitka Škápíková.

Čte Ladislav Frej.

Natočeno 2014. Vydalo nakladatelství OneHotBook v roce 2014.

Jiří Šulc (*1969)
Vystudoval právnickou fakultu a počátkem 90. let vstoupil do tajné služby České republiky, kde strávil skoro 16 let; následně působil v Evropské komisi v Bruselu. V literárním světě se prosadil románem Dva proti Říši, ověnčeným cenou Knižního klubu za rok 2007, který popisuje dramatické události spojené s atentátem na Reinharda Heydricha. I další jeho knihy Operace Bruneval (2008), Mosty do Tel Avivu (2010), Operace Stonewall (2011) a Zrádci (2012) vycházejí z historických událostí. Jeho knihy slaví nebývalý komerční úspěch – románu Dva proti říši se dosud prodalo více než třicet dva tisíc výtisků. Více na www.jirisulc.eu

Ladislav Frej (*1941)
Po absolutoriu brněnské JAMU začínal na satirické scéně Divadla Večerní Brno, poté působil ve Východočeském divadle v Pardubicích, odkud přešel do Státního divadla v Ostravě. Od roku 1970 trvale působí v Praze, kde hrál v Divadle S. K. Neumanna, Městských divadlech pražských a Divadle na Vinohradech (1987 – 1994). Čtyři roky účinkoval i v pražském Národním divadle, roku 1998 se však vrátil do souboru Divadla na Vinohradech. Televizní diváci jej znají ze seriálů (Nemocnice na kraji města, Malý pitaval z velkého města, Kriminálka Anděl…), hojně se věnuje i dabingu; jeho hlasem promlouvá např. inspektor Barnaby ve Vraždách v Midsomeru.

Román Jiřího Šulce Dva proti Říši, za který autor dostal v roce 2007 Literární cenu Knižního klubu vyšel v roce 2014 také jako audiokniha, kterou načetl Ladislav Frej. Hned na první poslech je patrné, že práce Ladislava Freje bavila; text v jeho podání získává nový rozměr. Další přidanou hodnotou audioverze je i hudební doprovod, který krom hlasového podání přispívá k dramatičnosti. Audiokniha má 34 kapitol a je rozdělena do dvou CD, každé po zhruba 9 hodinách (pokud budeme věřit údajům uvedeným na discích. V anotacích se totiž jako celkový čas udává 16 h 8 min). Je to tak jediné, co lze audioknize vytknout. Snad ještě její nejednotnost.

Pro lidi, kteří nemají čas číst, nemohou číst, anebo dávají přednost mluvenému slovu, bude tato audiokniha velmi dobrou volbou a jistě je nezklame, stejně jako tištěná verze románu.

Žádné komentáře:

Okomentovat