pondělí 20. dubna 2015

Vítězslav Nezval: Manon Lescaut (účinkují Libuše Šafránková, Viktor Preiss, Rudolf Hrušínský, Eduard Cupák, Vladislav Beneš, Jiří Schwarz) CD Cover



Inspirován románem Abbé Prévosta stvořil básník Vítězslav Nezval romantický klenot, divadelní hru o nekonečné lásce šestnáctileté Manon a rytíře maltézského řádu des Grieux. Básnické hodnoty textu a skotačivá dějovost navázaly na etapu Nezvalovy avantgardní poezie.
 
Hra se stala v době svého vzniku (1940) revoluční událostí tehdejší kultury. Herecké obsazení zvukové verze slavné dramatické předlohy dává tušit, že půjde o mimořádný posluchačský zážitek. Libuše Šafránková jako Manon je zde zosobněním něhy, téměř dětské lehkomyslnosti, mámení a sladké koketnosti, Viktor Preiss v roli zamilovaného rytíře předvádí závratě milostné vášně, jíž všechno obětuje. Hudba Eduarda Douši, interpretovaná kvartetem Bohuslava Martinů, v souznění s textem umocňuje naši půvabnou nahrávku, která má šanci oslovit mladé posluchače a seznámit je tím nejpříjemnějším způsobem s vrcholy české poezie a literatury.

Obsah CD: 1. V zájezdní hospodě v Amiensu (4:17), 1. Setkání u dostavníku (6:47), 3. Pan Duval se uchází o Manon (3:52), 4. Pohádka o vose (1:38), 5. Náhrdelník od svůdce (6:51), 6. Abbé Tiberge zasahuje (5:06), 7. Před sakristií v chrámu (8:32), 8. V domě pana Duvala (10:15), 9. Manon se loučí (6:53).

Vítězslav Nezval. Sestavil Ladislav Verecký a Ivo Šmoldas. Hudba Eduard Douša. Zvuk a střih a mix Jiří Bartoš. Remastering Ivan Mikota, 2006. Režie Jiří Šrámek.

Osoby a obsazení : Libuše Šafránková (Manon Lescout), Viktor Preiss (Des Grieux), Eduard Cupák (Tiberge), Rudolf Hrušínský (Duval), Vladimír Beneš a Jiří Schwarz (studenti).

Hraje Kvarteto Bohuslava Martinů: Lubomír Havlák a Libor Kaňka, housle; Jan Jíša, viola; Jiří Bárta, violoncello; Eva Francová, syntezátory; Jiří Vodňanský, hoboj; Miloslav Klaus, kytara; Ivo Kieslich, bicí.

Nahráno ve studiu Lucerna v říjnu 1987. Vydal Supraphon v roce 1988 (1 LP, 1 MC, 54 min.). Reedice Supraphon v roce 2006 (1 CD, SU 5754-2, 54:17).

Žádné komentáře:

Okomentovat