čtvrtek 16. dubna 2015

Robert Louis Stevenson: Klub sebevrahů (účinkují Petr Kostka, Vladimír Dlouhý, Aleš Procházka, David Novotný, Rudolf Pellar, Zdeněk Žák, Daniel Rous, Gabriela Wilhelmová, Josef Vinklář, Miroslav Středa a Oskar Gottlieb) CD Cover



Klub sebevrahů vyšel knižně poprvé v roce 1882 spolu s dalšími kratšímo prózami v souboru nazvaném Nové povídky tisíce a jedné noci. Je zkomponován ze tří poměrně samostatných příběhů, jejichž hlavním aktérem je shakespearovský princ Florizel z Bohemie, romantické ztělesnění dobra a spravedlnosti. Na svých riskantních výpravách za dobrodružstvím odhalí spolek mimořádně nebezpečných zločinců, kteří si neváhají udělat byznys a zvrácenou zábavu z neštěstí zoufalců, jež dekadentní pocity zmaru a životní marnosti dovedly až k sebevražednému úmyslu. Již v této své rané próze se Stevenson projevuje jako mistrný vypravěč a fabulátor dobrodružných až detektivních zápletek.
 
Začalo to jako hra: milující otčím vymyslel a nakreslil pro syna mapu imaginárního ostrova a začali spolu fantazírovat o tom, že je na něm ukrytý poklad… Teprve román pro mládež Poklad na ostrově Roberta Louise Stevensona přesvědčil kritiky i čtenáře, že je spisovatelem hodným pozornosti.
Stevensonovu tvorbu však nelze zužovat pouze na oblast tvorby pro mládež. Jeho vrcholné dílo, psychologická novela Podivný případ dr. Jekylla a pana Hydea, nebo rané práce vydané ještě před Ostrovem pokladů, rozhodně nejsou dětskou četbou.Jedno však mají všechna Stevensonova díla společné: vždy se jedná o vyhraněný konflikt dobra a zla – a ať se odehrává v exotické krajině, v historických kulisách, mezi ušlechtilým jedincem a zločinným okolím, nebo dokonce v nitru jediného člověka, vždy je to boj na život a na smrt.
 
Robert Louis Stevenson. Četba na pokračování. Překlad Břetislav Hodek. Připravila Ilona Janská. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkují Petr Kostka, Vladimír Dlouhý, Aleš Procházka, David Novotný, Rudolf Pellar, Zdeněk Žák, Daniel Rous, Gabriela Wilhelmová, Josef Vinklář, Miroslav Středa a Oskar Gottlieb.

Natočeno 2001.

Žádné komentáře:

Okomentovat