sobota 4. dubna 2015

Charlotte Brontëová: Jana Eyrová (1 CD mp3) (čte Marta Vančurová) CD Cover



Audioverze klasického díla anglické literatury první poloviny 19. století. Nahrávka Českého rozhlasu z roku 1997.

Charlotte Brontëová. Překlad Jarmila Fastrová. Připravila Eva Ruxová. Redaktor Dagmar Jaklová. Režie Markéta Jahodová.

Účinkuje Marta Vančurová.

Natočeno v roce 1997 (1 díl cca 30min.). Vydal Radioservis v roce 2010 (1 CD mp3, CR0827-2 – 8590236082724; celkem 6 hod. 7 min.).

Pozn.: Charlotte Brontëová (1816-1855) byla anglická spisovatelka, jejíž romány se počítají ke klasickým dílům anglické literatury. Narodila se v Thorntonu nedaleko Bradfordu v rodině anglikánského pastora Patricka Brontëho jako třetí ze šesti dětí. V roce 1820 se rodina přestěhovala do Haworthu, o rok později matka zemřela. V roce 1824 byla Charlotte se svými sestrami poslána do dívčí školy v Cowan Bridge v Lancashire (tuto školu později popsala v románu Jana Eyrová). Chudé poměry, v nichž tam žily, uspíšily smrt jejích dvou starších sester. Mary a Elizabeth, které obě zemřely v roce 1825 na tuberkulózu. Po návratu domů začala Charlotte spolu se sestrami Emily a Anne a bratrem Branwellem popisovat životy a potíže obyvatel svých imaginárních království v prvních literárních pokusech. Později pokračovala ve studiu na škole v Mirfieldu, kde potkala mnoho svých celoživotních přátel. V roce 1833 publikovala pod pseudonymem Wellesley novelu The Green Dwarf (Zelený skřítek), později se živila jako učitelka a guvernantka v mnoha rodinách po celém Yorkshire, krátce i v Bruselu. Zkušenosti z Belgie zúročila v románech Profesor a Villette. V květnu 1846 sestry Brontëovy společně publikovaly básnickou sbírku pod vypůjčenými jmény Currer, Ellis a Acton Bellovi. Ačkoliv sbírka byla mimořádně neúspěšná, sestry se rozhodly pokračovat v literární tvorbě psaním románů. V září 1848 zemřel její bratr Branwell na bronchitidu a celkovou sešlost, následek alkoholismu. Charlotte ale věřila, že zemřel na tuberkulózu. Na tuberkulózu brzy zemřely i sestry Emily (1848) a Anne (1849). Po smrti svých sourozenců Charlotte Brontëová žila sama se svým otcem.

Po úspěchu románu Jana Eyrová (1847) publikovaným pod pseudonymem Currer Bell několikrát navštívila Londýn a odhalila svou pravou identitu. Do Haworthu se už vracela pouze na krátká období.

V červnu 1854 si vzala Arthura Bell Nichollse, otcova vikáře. Zemřela v březnu 1855, její úmrtní list označuje za příčinu smrti tuberkulózu, mohlo ale jít i o komplikace v těhotenství, bylo také podezření na tyfus. Pohřbena byla v rodinné hrobce v Haworthu. (anotace)

Lit.: Pražan, Bronislav: Hlas plný jasu, pokory i skryté vášně. Bronislav Pražan o nahrávce románu Jana Eyrová s Martou Vančurovou v hlavní roli. In Týdeník Rozhlas 1/2011, s. 24 (recenze CD).

VELKÝ COVER:

Žádné komentáře:

Okomentovat