pondělí 15. června 2015

Tomáš Černý: Na křídlech RAF (1CD) (účinkují různí interpreti) CD Cover


Českoslovenští váleční letci v reportážích a rozhovorech BBC. Nahrávky válečných relací BBC věnovaných československým letcům v řadách Royal Air Force ve Velké Británii jsou dodnes poutavé jednak pro svou atmosféru (vedle redakčních textů a komponovaných pásem o bojových operacích tu hovoří také skuteční piloti), ale rovněž pro svou akustickou atraktivitu.

Snímky z gramofonových desek nebo zvukových fólií jsou sice poznamenány typickým praskotem desítky let starého mechanického záznamu, ale přesto můžete ocenit a vychutnat práci tehdejších mistrů zvuku mnohem lépe než posluchači, pro něž byly relace z Londýna určeny za války. Ruchy a hlasy totiž uslyšíte bez bublajícího povyku válečných rušiček příjmu krátkých vln. A pamatujte! Není třeba naslouchat potichu ani tajně.

Nahrávky válečných relací BBC věnovaných československým letcům v řadách Royal Air Force ve Velké Británii jsou dodnes poutavé jednak pro svou atmosféru (vedle redakčních textů a komponovaných pásem o bojových operacích tu hovoří také skuteční piloti), ale rovněž pro svou akustickou atraktivitu. Snímky z gramofonových desek nebo zvukových fólií jsou sice poznamenány typickým praskotem desítky let starého mechanického záznamu, ale přesto můžete ocenit a vychutnat práci tehdejších mistrů zvuku mnohem lépe než posluchači, pro něž byly relace z Londýna určeny za války. Ruchy a hlasy totiž uslyšíte bez bublajícího povyku válečných rušiček příjmu krátkých vln. A pamatujte! Není třeba naslouchat potichu ani tajně.

Čím to, že nás tolik vábí vzpomínky na československé letce, kteří za války bojovali ve Velké Británii? Snad proto, že jsme o nich desítky let nesměli nic slyšet? Snad proto, že ztělesňují to, čeho se nám jako národu v novodobé historii tolik nedostává – vědomí, že jsme se přeci jen dovedli postavit na odpor i když nám mocnosti zprvu vyrazily zbraně z rukou? Snad proto, že si ani přes to všechno, co jsme později slyšeli a četli, nedovedeme dost dobře představit, s jakou brutalitou se jim poválečné Československo ovládané komunisty odvděčilo? Snad proto, že to zkrátka byli odvážní chlapi, kteří uměli něco, co neumí a nemohl by dělat každý… ?

Ve zvukových záznamech válečného vysílání BBC na krátké vlně (jejíž poslech se, jak známo, trestal káznicí nebo i smrtí) se dochovaly především čtené redakční texty věnované našim letcům, rozhlasová pásma o jejich práci, ale také vzácná autentická vyprávění stíhačů nebo posádek bombardérů podnikajících vyčerpávající a nebezpečné nálety nad Berlín, Brest nebo jiné cíle. Uslyšíte Jana Masaryka, který v září 1939 nejen zahájil „každodenní rozhlas z Londýna“, ale také často navštěvoval vojáky v místě jejich působiště. Pilot Spitfiru Vám vylíčí úspěšný nácvik záchranných prací nad kanálem La Manche, ale vzápětí přidá „historku“ o kamarádovi, kterému se ledová hlubina stala hrobkou. Nahrávky z gramodesek či zvukových fólií jsou atraktivní zvukovou kronikou, ve které nechybí ani zmínka o pozemním personálu – zbrojířích a dalších Čechoslovácích v RAF. Promluví i hrdina, proslulý stíhač Karel Kuttelwascher.

Čím to, že nás tolik vábí vzpomínky na československé letce, kteří za války bojovali ve Velké Británii? Odpovědí může být jistě mnohem více, než jsem výše naznačil. Při poslechu těchto snímků vám nepochybně budou přímo defilovat hlavou, a to díky atmosféře, která ze zvuku i po letech vane. Asi i v tom odstupu je kousek lákavosti – ta dávná dikce, to rozvážné tempo zvukové mixáže. Všechno, co tu zaznívá je samozřejmě propaganda. Druhá světová válka už dobře znala bojovou sílu informace, sílu rozhlasové vlny, filmu, novin. Jde tedy o obraz poněkud idealizovaný, často poněkud romantizující. Nic to ale nemění na renomé, které si na křídlech RAF vybojovali váleční letci z Československa.

Tracklist:

Úvod, šraml československých vojáků v Británii
1:28
Jan Masaryk, zahájení vysílání z Londýna (1939) 2:17
Vyprávění historie 1. československé stíhací peruťe v Anglii (1940) 4:36
Slib československých válečných letců (1940) 0:30
Vyprávění o životě čs. vojáků v Anglii (1940) 2:52
Bitva na poli válečné propagandy (1940) 3:29
Vztahy s Angličany, vzpomínky na domov (1940) 2:26
Písnička československých letců (1941) 0:36
Generál Karel JAnoušek k výročí první čs. perutě RAF rekapituluje osudy letců, kterř uprchli z protektorátu (1941) 4:21
Zkušenosti stíhacího pilota (1942) 4:48
Stroje ve válce - zvukový obraz letounů Spitfire (1943) 7:08
Úkoly pozemního personálu (1942) 3:14
Rozhovor s hrdinou (1942) 2:54
Letec Karel Kuttelwascher po návratu z USA (1944) 4:53
Popis bojové operace nad Francií (1943) 9:53
Třetí výročí čs. bombardovací peruti (1943) 5:05
Vyprávění posádek bombardérů o náletech na Berlín (1944) 2:41
Návrat 1500 letců z Británie do Československa (1945) 2:55
Slavnostní přehlídka letectva a pochod Prahou (1945) 4:22
Bonus - František Peřina (1994) 4:10

Vzácné dokumenty z rozhlasového archívu. Českoslovenští váleční letci v reportážích a rozhovorech BBC. Výběr, sestava a průvodní slovo Tomáš Černý. Technická spolupráce Miroslav Turek.

Vydal Radioservis v roce 2012 (1 CD CD; CR0600-2 – EAN 8590236060029; délka 75 min.).

Žádné komentáře:

Okomentovat