neděle 7. června 2015

Gillian Flynnová: Zmizelá (2 CD MP3) (účínkují Jana Stryková, Jan Zadražil) CD Cover



Zdálo se to jako ideální manželství. Zdání ale může vražedně klamat… Amy Dunnová zmizela v den pátého výročí svatby. Nick, její muž, byl po sérii nalezených důkazů obviněn z vraždy své ženy. Nick prohlašuje, že nic nespáchal, Amyini přátelé a zápisky v jejím deníku tvrdí opak. Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A pokud je Nick nevinný, kam se poděla Amy? Psychothriller, který se stal kultem i fenoménem…

Zmizelá, v originále Gone Girl, je třetím románem americké spisovatelky Gillian Flynnové. Je skvěle prodáván a stejně dobře přijímán kritikou. A není divu – poutavě kombinuje prvky psychologického románu a thrilleru, což na čtenáře spolehlivě funguje. Flynnová dokáže napsat své postavy tak, že jim lze uvěřit doslova každé slovo. Patrně i to přesvědčilo režiséra Davida Finchera, aby se ujal zfilmování Zmizelé, dokonce podle autorčina scénáře. Americká i česká premiéra filmu je ohlášena na letošní říjen.

Případ zmizení Amy Dunnové je v knize střídavě vyprávěn dvěma postavami – samotnou zmizelou, prostřednictvím deníkových zápisů, a jejím manželem Nickem Dunnem. Postupně je čtenáři odkrýván předchozí život obou postav, průběh policejního vyšetřování a reakce okolí i nastalé situace. Zatímco Nick tvrdí, že se zmizením své ženy nemá nic společného, nalezené důkazy hovoří jinak. Zhruba ve třetině knihy přiznává Nick dosud utajovanou skutečnost, velký obrat ale nastává přesně v polovině příběhu. A zdaleka není poslední – s nečekanými, ale i předvídatelnými změnami v ději se čtenář setká ještě několikrát.

Postavy Gillian Flynnové se chovají naprosto přirozeně – vzhledem k žánru bude asi lépe napsat “uvěřitelně”. Autorka je schopna skvěle napsat ženské i mužské charaktery, navíc má podobnou životní zkušenost jako Amy s Nickem – i ona přišla po deseti letech o práci novinářky. Naštěstí pro čtenáře se ale nerozhodla provozovat Bar, ale dala se do psaní. Zmizelá se v USA stala podobným fenoménem jako bestseller Padesát odstínů šedi, který ovšem výrazně převyšuje literárními kvalitami a propracovanou psychologií hrdinů.

Nyní tedy OneHotBook vydává audioknižní podobu románu Zmizelá a bez přehánění lze konstatovat, že i ona je výborná. Režisérka Jitka Škápíková samozřejmě využila dvou linií vyprávění, dvou pohledů na celý kriminální případ a vytvořila koncert pro dva hlasy. Do hlavních rolí obsadila Jana Zadražila a Janu Strykovou, které už můžeme znát z audioknižního opusu Atlas mraků, Strykovou ještě například z výborného Norského dřeva. Ve Zmizelé oba prokázali, že umí výborně pracovat s hlasem a že svým výrazem dokáží vytvořit postavy tak jisté, jak je Flynnová napsala.

Zmizelá je důkazem, že pečlivý výběr interpretů a režijní práce s nimi jsou velmi důležitou součástí tvorby audioknih. Zatímco zvučné jméno autora či popularita titulu mohou kupujícího přilákat, teprve perfektní provedení nahrávky mu dokáže přinést emotivní zážitek a přimět ho k poslechu dalších audioknih. Na tomto místě je vhodné zmínit také zvukovou, resp. hudební složku audioknihy. Ta bývá u titulů OneHotBook již tradičně velmi dobrá, v případě Zmizelé ji však hodnotím ještě o stupeň lépe. Jednoduché hudební motivy plní výhradně předělovou úlohu mezi pasážemi Nicka a Amy a zjednodušují tak posluchačovu orientaci v textu, přitom ale dokáží dodat příběhu na atmosféře.

Gillian Flynnová bývala novinářkou, než ji s nástupem krize vyhodili z práce. Dala se na psaní a stala se jednou z nejprodávanějších autorek psychothrillerů. Vydala tři romány s detektivní zápletkou, debutovala Ostrými předměty, které získaly prestižní cenu New Blood Dagger Award a nominaci na Edgar Award.

Následovaly Temné kouty, největší úspěch sklidila právě Zmizelá z roku 2012. Kniha víc než dva měsíce vévodila žebříčku bestsellerů New York Times, podle románu vnikl i film v režii Davida Finchera, premiéra je plánována na letošní podzim. Zatímco v české audioverzi hraje manžela, jehož žena beze stopy zmizela, Jan Zadražil, v hollywoodské adaptaci zaujme „jeho“ místo Ben Affleck.

Zadražil se Strykovou se přitom už společně objevili v audioverzi Atlasu mraků. „Moje postava Amy je velice dobře vychovaná newyorská dívka z intelektuální rodiny, která přesně ví, co chce – zkrátka žije ‚podle příručky’. A to se mi líbí,“ říká herečka.

Jenomže pak přijde krize, finanční propad obou manželů – a v den pátého výročí jejich svatby Amy zmizí. Její zmizení nejprve popisuje její manžel, posléze však autorka začne jeho verzi prokládat kapitolami z Amyina deníku. A brzy je jasné, že tohle manželství nebylo zdaleka tak idylické, jak se na první pohled zdálo. Audioverzi Zmizelé režírovala Jitka Škápíková.

Gillian Flynnová. Audiokniha. Překlad Drahomíra Michnová. Produkce Martin Pilař. Zvuk a střih Tomáš Gsöllhofer, Karel Heřman. Mastering Pavel Krch, Jiří Havrlík. Režie Jitka Škápíková.

Účinkují Jana Stryková a Jan Zadražil.

Nahráno ve studiích ADK-Prague v roce 2014. Vydal OneHotBook v roce 2014 (2 CD mp3, AK024, 17:29:00).

VELKÝ COVER:



Žádné komentáře:

Okomentovat