sobota 27. června 2015

Martin Ježek, Pavel Trojan: Tak nám zabili Ferdinanda (1 CD) (činkují Ondřej Brzobohatý, Martin Ježek) CD Cover



Je neděle 28. 6. 1914. Zmatený řidič Leopold Lojka zastavuje vůz s Františkem Ferdinandem a jeho ženou. Zařazuje zpátečku a tím dává příležitost Gavrilu Principovi k útoku. Pro bezmocného Lojku se z tohoto okamžiku stává doživotní trauma. Sarajevský atentát je i po sto letech obrovsky živé téma.
 
Novinář a bývalý balkánský zpravodaj Českého rozhlasu Martin Ježek společně s balkanistou Pavlem Trojanem napsali úspěšnou knihu Tak nám zabili Ferdinanda, která odhaluje ve svých sedmi reportážích pozadí českých stop v Bosně a Hercegovině zcela nezáměrně mířících k Sarajevskému atentátu. Nyní nová a doplněná verze této pozoruhodné knížky získala i svojí audiopodobu, kdy ji načetl reportér zahraniční redakce Českého rozhlasu a autor knihy Martin Ježek společně s hercem a muzikantem Ondřejem Brzobohatým. Úplně poprvé tak mají posluchači možnost zaposlouchat se do českých příběhů, které psaly světové dějiny. Některé k nich se prolínají i do současné reality Bosny a Hercegoviny.

Audiokniha je navíc rozšířena o knižně nevydané kapitoly.

Sarajevský atentát je stále obrovsky živé téma. Redaktor a moderátor zahraniční redakce Českého rozhlasu Martin Ježek a balkanista Pavel Trojan mu loni, kdy od něj uplynulo sto let, věnovali knihu Tak nám zabili Ferdinanda. Ta nyní, k 101. výročí, dostala podobu audioknihy, kterou načetli herec a hudebník Ondřej Brzobohatý a spoluautor knihy Martin Ježek. Audioknihu, která v celkovém čase trvá pět hodin, pokřtili v pondělí 15. 6. 2015 její tvůrci v balkánsky stylovém restaurantu Luka Lu v Praze na Malé straně.

„Díky načtení Tak nám zabili Ferdinanda jsem ztratil svůj audioknižní věneček,“ smál se Ondřej Brzobohatý, když chtěl zdůraznit, že skutečně jde o jeho první audioknihu, na níž se podílel.

Atentát podle autorů knihy dodnes rozděluje Bosnu a Hercegovinu. „Jedni tvrdí, že vrah Gavrilo Princip je hrdina, druzí, že je terorista,“ říkají k tomu Martin Ježek a Pavel Trojan a dokládají to reportážemi přímo ze Sarajeva.
Kniha Tak nám zabili Ferdinanda odhaluje ve svých sedmi reportážích pozadí českých stop v Bosně a Hercegovině zcela nezáměrně mířících k Sarajevskému atentátu. Nyní nová a doplněná verze této pozoruhodné knížky získala i svojí audio podobu, kdy ji načetl autor knihy Martin Ježek společně s hercem a muzikantem Ondřejem Brzobohatým. Atmosféru dokresluje svojí hudbou skladatel a kytarista Lukáš Sommer. Úplně poprvé tak mají posluchači možnost zaposlouchat se do českých příběhů, které psaly světové dějiny. Některé z nich se prolínají i do současné reality Bosny a Hercegoviny.

Pozoruhodné příběhy o zajímavých náhodách směřujících k atentátu na Františka Ferdinanda vycházejí nyní u vydavatelství Supraphon na CD. Nahrávka je zároveň v nabídce digitálních servisů, jako jsou například Audioteka.cz a Supraphonline.

Martin Ježek & Pavel Trojan. Audiokniha. Pozoruhodné příběhy o zajímavých náhodách směřujících k atentátu na Františka Ferdinanda. Hudba Lukáš Sommer. Mastering Tomáš Kozelka.
 
Tracklist:
 
Místo předmluvy
Muž, který špatně odbočil
Pomník. Ale komu?
Četník
Četník jede do Sarajeva
Deník: Osudové setkání
Četník a zmije
Zemské muzeum
Deník: Cíl Sarajevo
Četník a Sarajevo
Bosenský rozchod
Přišel nám tento dopis
Četník a Velikonoce
Elektrický proud a jiné vymoženosti města Travniku
Deník: Poslední varování
Četník a sčítací komisař
Čechové v Sarajevě
Pivo!
Deník: Cesta do Sarajeva
Četník a svatý Jiří
Mostarský polibek
Četník dostal dovolenou
Četník v Brně. Za sarajevského atentátu
Deník: Den svatého Víta
Na Principa ani marku
Příběh ryze současný
Sarajevo 100 let poté
Procházka českým Sarajevem

Čte Ondřej Brzobohatý a Martin Ježek.

Natočeno 2015. Vydal Supraphon 12. 6. 2015 (1 CD; SU 6411-2).

Žádné komentáře:

Okomentovat