neděle 7. června 2015

Josef Kořenský: Cestou k Herkulovým sloupům (účinkuje Michal Pavlata) CD Cover


Přestože cestování bylo celoživotní zálibou pedagoga, přírodovědce a spisovatele Josefa Kořenského, nepodnikal svoje cesty z touhy po dobrodružství, ale především za poznáním. Ze dvou velkých a časově náročných cest kolem světa, které podnikl v roce 1893 a 1900-1901 vytěžil na dvě desítky cestopisných knih. Ve vltavské řadě Stránky na dobrou noc vybíráme črty slavného českého cestovatele z jeho putování po Španělsku.

Cestovatel a spisovatel Josef Kořenský se narodil 26. července 1847 v Sušně u Benátek nad Jizerou. Už jako student reálné školy v Mladé Boleslavi se zabýval paleontologií a získal slušnou sbírku zkamenělin, o které se s uznáním vyslovil i dr. Antonín Frič. Ten mladého a zaníceného přírodovědce podporoval i za jeho studií na pražském učitelském ústavu a poskytl mu dokonce azyl v muzeu. Od roku 1867 učil Kořenský nejprve v Radnicích, pak v Litomyšli a nakonec na Smíchově (ulice dodnes nese jeho jméno), kde jeho obliba v paleontologii našla uplatnění na nedalekých bohatých lokalitách (Barrandov aj.).

Po celou dobu dále studoval, přednášel a psal díla vědecká i populární, přispíval do časopisů, ale především cestoval. Projel všechny evropské státy, vydal se až na Sibiř a v letech 1893-1894 vykonal cestu kolem světa, která mu poskytla látku na monumentální dílo Světem a přírodou, první toho druhu v Čechách. Ze svých cest přivezl Kořenský spoustu uměleckých i etnografických předmětů a přírodnin, aby jimi obohatil česká muzea, ale i školní kabinety. Za jeho celoživotní dílo mu byl roku 1927 udělen čestný doktorát na Karlově universitě. Zemřel 8. října 1938 v Praze.

Tracklist:

Cestou k Herkulovým sloupùm (část 1.) 8:51
Cestou k Herkulovým sloupùm (část 2.) 8:07
Cestou k Herkulovým sloupùm (část 3.) 9:35
Cestou k Herkulovým sloupùm (část 4.) 10:33
Cestou k Herkulovým sloupùm (část 5.) 9:44
Cestou k Herkulovým sloupùm (část 6.) 9:12
Cestou k Herkulovým sloupùm (část 7.) 9:24
 
Josef Kořenský. Z knihy slavného českého cestovatele připravil Jiří Vondráček. Režie Vladimír Gromov.

Účinkuje Michal Pavlata.

Natočeno 2008. Premiéra 10. – 16. 11. 2008 (15 min.).

VELKÝ COVER:

Žádné komentáře:

Okomentovat