úterý 16. června 2015

Alena Ježková: Staré pověsti české a moravské (3 CD) (účinkují Veronika Gajerová, Jan Kačer, Boleslav Bolek Polívka, Jan Potměšil) CD Cover



Spisovatelka Alena Ježková je oceňovanou autorkou knih pro děti a mládež. Její vyprávění pověstí z dějin českého a moravského národa krásným, obrazivým jazykem, je srozumitelné, s četnými zajímavými vysvětlujícími vstupy, jež předcházejí každou pověst.
 
Čtrnáct příběhů z počátku českých dějin dostává novou dramatickou podobu, která předčí pověsti Aloise Jiráska nejen pohledem současníka, ale i řadou poznatků, osvětlujících skutečné i bájné události minulosti. Vyprávění o praotci Čechovi a jeho dcerách, o dynastiích prvních českých a moravských panovníků, o dramatech, souvisejících s přijímáním křesťanství, líčí autorka tak, že se stáváme jakoby přímými svědky příběhů z dávné historie.
 
Symbiózu ženského a mužského principu pověstí z Čech představují interpreti Jan Kačer, Jan Potměšil a Veronika Gajerová, Boleslav Polívka čte příběhy z Velké Moravy.
 
Napínavá vyprávění ze skutečných i bájných českých a moravských dějin pro milovníky historie i pohádek.

Spisovatelka Alena Ježková je oceňovanou autorkou knih pro děti a mládež.

„Její vyprávění z dějin českého i moravského národa je psané krásným, obrazivým jazykem, je srozumitelné, s četnými zajímavými vysvětlujícími vstupy, jež předcházejí každou pověst. Čtrnáct příběhů z počátku našich dějin dostává novou dramatickou podobu, která předčí pověsti Aloise Jiráska pohledem současníka i poznatky, osvětlujícími skutečné i bájné události minulosti. Nadčasové vyprávění o praotci Čechovi a jeho dcerách, o dynastiích prvních českých a moravských panovníků, velkých dramatech souvisejících s přijímáním křesťanství líčí autorka tak, že se stáváme jakoby přímými svědky příběhů z dávné historie,“ říká Vladan Drvota.
Výsledek je skvělý

„Audio podoba Starých pověstí českých a moravských je další způsob, jak pověsti přiblížit dětem i dospělým. Vážím si práce režisérky Nadi Dvorské a hvězdného obsazení, které zvukové adaptaci mé knihy přisoudila,“ uvedla Alena Ježková. „Výsledek je prostě skvělý.“

Pro Supraphon knihu Aleny Ježkové „Staré pověsti české a moravské“ načetli herečka Veronika Gajerová a herci Jan Potměšil, Boleslav Polívka a Jan Kačer. V bookletu jsou ilustrace Renáty Fučíkové. Audiokniha má tři CD a vyšla i v digitální podobě na webu Supraphonline.

Hlasy našich herců

Ze jmenovaných herců lze těžko někoho vypíchnou a jiného upozadit. Věcný tón čtení Honzy Potměšila je organicky provázán s uchu lahodícím vyprávěním Jana Kačera. Těžko se najde v Česku někdo, komu by jeho dikce nevyhovovala, či dokonce vadila. Potměšil říká, jak to bylo s dávnými Slovany. Od Kačera po chvíli slyšíme: „Tomu místu se začalo říkat Kouřim, dodnes tam ukazují velký kámen, u něhož Lech přikázal založit hranici. Ale ani zde se Lech, považovaný za praotce Poláků, neusadil…“

Jak o dům pečoval šotek či had hospodáříček? Tedy ti, o které musely hospodyňky pečovat, aby jim přinesl štěstí? To vypráví Veronika Gajerová. A že naši předkové vykonávali obřady a přinášeli bohům a duchům oběti. A co se dělo po smrti kněžny Libuše. Jak dívky v čele s Vlastou zhrubly, když stavěly hrad Děvín. A jak pak lstivě muže vraždily za Dívčí války a ke svému jménu přišla Divoká Šárka.

A staré pověsti z Moravy? Kdo jiný než právě Bolek Polívka by je tu měl číst?!

Tracklist:

CD 1

1. Úvod (1:59) – 2. První Slované (1:43) – 3. O Čechovi (10:27) – 4. Život Slovanů (1:33) – 5. O Krokovi a jeho dcerách (9:01) – 6. Pohanští bohové (1:34) – 7. O Bivojovi (6:46) – 8. Slovanské obřady (2:13) – 9. O Libuši a Přemyslovi (10:02)

CD 2

1. Zvyky a obyčeje (1:41) – 2. O založení Prahy (3:44) – 3. Přemyslovci (2:07) – 4. O dívčí válce (11:22) – 5. Těžba kovů (1:54) – 6. O Horymírovi (8:46) – 7. Lučané (2:18) – 8. O lucké válce (17:30) – 9. Čáry a věštby (1:43) – 10. O Durynkovi (5:49)

CD 3

1. Moravská říše (2:42) – 2. O Svatoplukovi (12:25) – 3. Levý Hradec (1:43) – 4. O Bořivojovi (10:25) – 5. Pražský hrad (2:24) – 6. O kněžně Ludmile (12:16) – 7. Křesťanství (1:49) – 8. O knížeti Václavovi (15:01) – 9. Svatý Václav (1:46) – 10. O Ječmínkovi (12:06)

Alena Ježková. Moderní zpracování nejstarších českých a moravských pověstí a legend. Hudba Antonín Dvořák. Mastering Ivan Mikota.

Čte: Veronika Gajerová, Jan Kačer, Boleslav Bolek Polívka a Jan Potměšil.

Natočeno duben 2015 (studio MI 91). Vydal Supraphon 15. 5. 2015 (3 CD).

VELKÝ COVER:
 

Žádné komentáře:

Okomentovat