neděle 7. června 2015

Thor Heyerdahl: Ve znamení Kon-Tiki (účinkují Karel Pech, Bohumil Křížek, Antonín Jedlička) CD Cover



Ne každému něco říká Kon-Tiki. Těm mladším pravděpodobně vůbec, starším možná – a přece to byl před několika desítkami let jeden z prvních triumfů tzv. experimentální archeologie. Norský vědec Thor Heyerdahl se jím snažil prokázat, že Polynésie nebyla osídlena od západu, tedy z Asie, jak se tradovalo.

Na základě svých vlastních výzkumů a zkušeností v Oceánii i Jižní Americe dospěl k názoru, že tomu bylo naopak, že souhra jihoamerických (rozuměj indiánských, inckých) plavebních technologií a směru mořských proudů i větrů umožnila osídlení tichomořských ostrovů od východu, z dnešního Peru. A jak si usmyslel, tak učinil.

Postavil repliku inckého balzového voru a onu trasu prostě absolvoval. Heyerdahl s pěti muži vyrazili na voru Kon-Tiki z peruánského Callaa 28. dubna 1947. Na palubě měli 250 litrů pitné vody v bambusových rourách, 200 kokosových ořechů, potravinové balíčky americké armády a vysílačku. Tisíce kilometrů přes oceán absolvovali během 101 dnů vcelku hladce, problém pak představovalo až samo přistání, de facto ztroskotání na neobydleném ostrově v souostroví Tuamotu. Stalo se tak 7. srpna 1947.

Dlužno však přiznat, že Heyerdahlovu hypotézu o jihoamerickém osídlení tichomořských ostrovů genové rozbory nepotvrdily. Nicméně všechna tajemství se zatím vysvětlit zdaleka nepodařilo: vědci např. nemají jasno v otázce, jak se do Polynésie dostaly už v prehistorii jihoamerické sladké brambory a tykve.

Repliku pověstného voru (a nejenom jeho, ale i mnoho dalších památek a zajímavostí na život a výzkumy dr. Heyerdahla) si dnes můžou zájemci prohlédnout v muzeu KON-TIKI, nacházejícím se v norském hlavním městě Oslo.

Obsah: 1. Výprava se uskutečňuje – 2. Přes Tichý oceán – 3. Život na moři – 4. Přistání v Polynésii (4 x 29 min.).

Thor Heyerdahl. Dramatizace románu-reportáže Ve znamení Kon-Tiki. Překlad Dagmar Chvojková-Palasová. Připravil Karel Pech. Režie Karel Weinlich.

Účinkují Karel Pech, Bohumil Křížek a Antonín Jedlička.

Natočeno 1957. Obnovená premiéra prvního dílu 6. 8. 2011 (ČRo 2 Praha, 21:00 – 21:30 h.) v pořadu RozHraní – Poklady z rozhlasového archívu. Obnovené premiéry v rámci cyklu RozHraní – Poklady z rozhlasového archívu, vždy v sobotu od 6.8.2011 do 27.8.2011.

Žádné komentáře:

Okomentovat