pondělí 1. června 2015

James Fenimore Cooper: Poslední Mohykán (účinkují Michal Dlouhý, Vladimír Dlouhý, Ladislav Mrkvička, Miroslava Pleštilová, Simona Vrbická, Alois Švehlík, Ilja Racek, Jiří Schwarz, Radoslav Brzobohatý, Otto Lackovič, Miloš Rozhoň, Vladimír Hůša, Eduard Pavlíček, Karel Duspiva, Pavel Karbusický a další) CD Cover



Cooper patří ke klasikům dobrodružné literatury a jeho román Poslední Mohykán je jedním z nejlepších románů o Divokém západu a Indiánech.
 
Dcery plukovníka Munroa, Alice a Cora, jsou vyslány spolu s učitelem Davidem do bezpečí otcovy pevnosti. Provází je mladý major Duncan Heyward. Cestou potkávají indiána z kmene Hurónů - Maguu, který se nabídne, že je bude vést. Vede je ovšem ke svému kmeni, aby je mohl zajmout. Jenže na svém putování ještě potkávají zvěda a dva Mohykány, kteří poznají nečestnost Maguova jednání. Mladý důstojník se pokusí sám chytit Maguu, ale nepodaří se mu to a indián prchá. Celá skupinka i s Unkasem, Čingačgúkem a Sokolím okem se ukryje do jeskyně ve vodopádu. V ní se dohodnou, že skupinu rozdělí. Nově příchozí tedy z jeskyně odejdou. Po čase je osazenstvo jeskyně přepadeno a odvlečeno pryč. Jsou osvobozeni Mohykány a Sokolím okem a pokračují v cestě do pevnosti. Tam se jim podaří dojít i přesto, že je pevnost obléhána francouzskými vojáky. Ale po několika dnech pevnost kapituluje. Podmínky kapitulace jsou velmi dobré, nemusí se vzdávat ani majetku ani zbraní. A tak opouští vlastní pevnost. Jenže po chvíli je přepadá kmen Mingů v čele s Maguou. Ti zajmou Alici i Coru a odvedou je do vesnice Delawarů. Duncan, zvěd i oba Mohykánové se tam v přestrojení vypraví. Chtějí zabránit, aby si Magua odvedl Coru a vzal si ji za manželku. Jenže podle pravidel delawarské vesnice náleží Maguovi. Maguu pronásledují, ale jeden z jeho mužů Coru zabije a Magua v boji usmrtí i Unkase. Po zásahu ze Stopařovy pušky Magua padá ze skály do hluboké propasti.

James Fenimore Cooper. Dramatizace Věra Barochová. Hudba Vladimír Zahradníček. Režie Ivan Holeček.

Osoby a obsazení: Unkas (Michal Dlouhý), Duncan Heyward, major (Vladimír Dlouhý), Šedá Hlava (Ladislav Mrkvička), Kora (Miroslava Pleštilová), Alice (Simona Vrbická), Sokolí Oko, anglický zvěd (Alois Švehlík), děd z rady starších (Ilja Racek), Lišák z kmene Hurónů (Jiří Schwarz), náčelník Delawarů (Radoslav Brzobohatý). Dále účinkují Otto Lackovič, Miloš Rozhoň, Vladimír Hůša, Eduard Pavlíček, Karel Duspiva, Pavel Karbusický, Milan Slabihoud, Jiří Ployhar a Václav Rašilov.

Natočeno v roce 1997. (60min.)

Žádné komentáře:

Okomentovat