čtvrtek 12. března 2015

Mario Puzo: Poslední kmotr (účinkuje Jan Hyhlík) CD Cover


Napjatá atmosféra uvnitř italské enklávy v newyorském Bronxu. Neúnavní hazardní hráči v kasinech lasvegaského hotelu Xanadu. Kolotoč peněz a sexu ve filmových studiích Hollywoodu...
Don Domenico Clericuzio, jehož rodinný zločinecký klan je právě na vrcholu moci, chce jednou provždy skoncovat s korupcí, podvody a vraždami.

Své největší rivaly, rodinu Santadiovu, vyvraždili Clericuziovi do posledního muže již před lety pečlivě naplánovanou operací. Jejich špatným svědomím zůstala jen Rose Marie Clericuziová a její syn Dante, který vyrůstá v pomstychtivého a krvelačného muže. Rodina kontroluje hazardní hry a sázkové kanceláře všeho druhu, ale zásadně se vyhýbá obchodu s narkotiky. Chce skoncovat s násilím a splynout s řádnou americkou společností. Ale dokážou Pippi, Cross, Petie, Vincent - muži poznamenaní smrtelnými hříchy, překročit svůj stín? Rozhodnou se žít podle všeobecně uznávaných morálních kvalit? Nebo jim ironie osudu pomůže k tomu, po čem toužili?

Vynikající vypravěč, důvěrný znalec prostředí ghett organizovaných gangů a životních praktik malých i velkých gaunerů kombinuje napětí s romantickými prvky, vinu a hřích se satirou, zločin s "rodinnými hodnotami". V ději odehrávajícím se téměř po třicet let mistrně typizuje a dovádí osudy svých hrdinů až do strhujícího závěru, který potvrzuje, že Mario Puzo je na vrcholu svých tvůrčích schopností.

Účinkuje Jan Hyhlík.

Vydala Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macanav roce 2003 (18 MC).

Žádné komentáře:

Okomentovat