úterý 10. března 2015

Jules Verne - komplet 3: Cesta do středu Země, Děti kapitána Granta, Hvězda jihu (3 CD) (účinkují Jiří Bartoška, Hana Maciuchová, Petr Čepek, Zlata Adamovská, Radovan Lukavský, Václav Knop, Vladimír Brabec, Martin Myšička, Andrea Elsnerová, Jiří Štěpnička, Miroslav Táborský, Ilja Racek a řada další) CD Cover


 
Klasik dobrodružné a vědeckofantastické literatury slavný francouzský spisovatel Jules Verne psal své romány ve druhé polovině 19. století, dodnes jsou však čtenářským lákadlem pro ty, kteří milují vzrušující děj a objevy napínající fantazii k prasknutí. Tři skvělé „verneovky“ byly předlohou k dramatizacím tohoto kompletu, bohatým na napětí, dramatický spád, proměny prostředí a především dokonalou hereckou interpretaci.
 
Cesta do středu Země je vědeckofantastickým dílem o dalším světě, který existuje pod námi. Děti kapitána Granta pak napínavým vyprávěním o dobrodružstvích, která prožijí dvě statečné děti při hledání svého ztraceného otce na třech kontinentech. Hvězda jihu líčí vzrušující situace na diamantových polích Jižní Afriky. Převod literatury do zvukové podoby je ve všech třech realizacích do té míry kongeniální, že souznění s původní předlouhou účinek na posluchačovu fantazii dokonale umocňuje.

Dramatizace románů Julese Verna z archivu Českého rozhlasu:

Hrají Jiří Bartoška, Hana Maciuchová, Petr Čepek, Zlata Adamovská, Radovan Lukavský, Václav Knop, Vladimír Brabec, Martin Myšička, Andrea Elsnerová, Jiří Štěpnička, Miroslav Táborský, Ilja Racek a řada dalších.

Cesta do středu Země:

Jules Verne. Dramatizace dobrodružného románu. Překlad Václav Netušil. Dramatizace Jiří Flutka. Hudba Milan Baginský. Dramaturgie Ivan Hubač. Režie Ladislav Rybišar.

Osoby a obsazení: profesor Otto Lindenbrock (Radovan Lukavský), Axel Lindenbrock, jeho synovec (Václav Knop), Fridriksson (Vladimír Krška), Hans, průvodce (Miroslav Saic), Jiří Míka, Artur Šviha.

Natočeno 1985. Premiéra 23. 8. 1986 (54 min.). Vydal Supraphon v licenci Českého rozhlasu v roce 27. 9. 2013 s tituly Děti kapitána Granta a Hvězda jihu (3 CD, SU 6191-2, 2:40:20).

Děti kapitána Granta:

Jules Verne. Dramatizace dobrodružného románu. Překlad Miroslav Vlček. Dramatizace Anna a Radoslav Lošťákovi. Hudba César Franck. Hudební spolupráce Mlhoš Kafka. Dramaturg Ivan Hubač. Režie Jiřina Martínková.

Účinkují Vladimír Brabec, Hana Maciuchová, Jiří Bartoška, Petr Čepek, Karel Urbánek, Zdeněk Řehoř, Zlata Adamovská, Jiří Práger, Pavel Rímský, Jiří Holý, Pavel Pípal, Jiří Šrámek, Jan Řeřicha, Stanislav Hájek, Miloš Rozhoň, Jarmila Nedvídková a Eliška Závodná.

Natočeno v roce 1988 (58 min.). Vydal Supraphon v licenci Českého rozhlasu v roce 27. 9. 2013 s tituly Cesta do středu Země a Hvězda jihu (3 CD, SU 6191-2, 2:40:20).

Hvězda jihu:

Hvězda jihu (1884, L’étoile du sud) je dobrodružný román francouzského spisovatele Julesa Verna z jeho cyklu Podivuhodné cesty (Les Voyages extraordinaires). Autorství románu je poněkud sporné, neboť původní text, který Jules Verne upravil a vydal pod svým jménem, napsal jiný francouzský spisovatel André Laurie. Rozhlasový scénář napsal Dimitrij Dudík. Kniha vypráví příběh z jihoafrických diamantových polí. V centru děje je „Hvězda jihu“, diamant dosud nevídané velikosti a krásy. Francouzský inženýr Cyprián Méré je přesvědčen, že se mu ho podařilo vyrobit umělým způsobem, který vynalezl. Naplnil totiž kovové pouzdro chemickou směsí vlastní výroby, utěsnil je a dva týdny žhavil v peci. Pak pouzdro vybuchlo a Méré nalezl diamant v roztříštěném pouzdru pod vrstvou jílu. Při slavnostní hostině se ale diamant záhadně ztratí. V podezření je Méréův černý přítel Matakit, který ještě ke všemu prchne do buše. Po dopadení však Matakit prokáže, že diamant neukradl a že prchl pouze ze strachu. „Hvězda jihu“ je nakonec nalezena v žaludku pštrosa, který jí spolkl. Navíc se ukáže, že diamant není umělý, což uklidní majitele afrických diamantových dolů, kteří Cypriána Mérého tajným soudem odsoudili k smrti. Před zavražděním jej zachránilo jen přiznání Matakita, že to byl on, kdo vložil do roztříštěného kovového pouzdra diamant, který nalezl v hlušině z dolu, protože chtěl Mérému udělat radost. Kromě dobrodružného děje podává román obraz života a práce na diamantových polích v Jižní Africe a zachycuje i divoké, surové a necivilizované mravy, jaké vládly v afrických koloniích a jaké v Africe vládnou mnohdy dodnes.

André Laurie a Jules Verne. Dramatizace dobrodružného románu. Překlad Eva Bezděková. Dramatizace Dimitrij Dudík. Hudba Kryštof Marek. Zvukové efekty Tomáš Pergl. Mistr zvuku Radek Veselý. Záznam a střih Jana Fišerová. Produkce Jana Knappová. Režie Dimitrij Dudík.

Osoby a obsazení: Cyprien Méré (Martin Myšička), John Watkins, majitel diamantových dolů (Jiří Štěpnička), Alice, jeho dcera (Andrea Elsnerová), Johny Pipkin, padouch (Miroslav Táborský), Matakit, Kafr (Michal Zelenka), Li, Číňan (Jiří Knot), Jacobus Vandegaart, brusič diamantů (Ilja Racek). Dále účinkují Dana Černá, Lukáš Hlavica, Jaroslav Vlach, Stanislav Majer, Otmar Brancuzský, Ivo Theimer, Jaroslav Beneš, Radek Seidl, Michal Necpál, Michal Balcar a Tomáš Pergl.

Natočeno 2012. Premiéra 17. 11. 2012 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.; 60 min.). Repríza 15. 8. 2015 (ČRo 2 Praha, 13:00 h.).

Vydal Supraphon v licenci Českého rozhlasu v roce 27. 9. 2013 s tituly Cesta do středu Země a Děti kapitána Granta (3 CD, SU 6191-2, 2:40:20).

Žádné komentáře:

Okomentovat