neděle 27. září 2015

Emil Vachek: Zlá minuta (1 CD) (učinkují Marek Eben, Josef Somr, Jan Hartl, Jan Vondráček, Petra Špalková, Braňo Holiček, Bára Hrzánová, Libuše Švormová, Jiří Lábus, Michal Pavlata, Oldřich Vlach, Simona Vrbická, Jakub Slach, Pavel Tesař, Martin Bohadlo, Radek Holub) CD Cover



Popelka opatrně slezl z autobusu a šel k bedně. Byla to velká, šedě natřená, bedna, jedna z těch, co stojí tu a tam na rozcestích, aby metaři měli odkud brát písek. V pozadí se zvedal velký třípatrový dům, úplně tmavý. Popelka došel k bedně, zvedl víko a hmátl po paměti dovnitř. Jeho roztažená ruka se něčeho dotkla a mimoděk to sevřela. Poté spatřil něco strašného. V bedně leželo ženské tělo...

Detektiv Klubíčko vyšetřuje vraždu krásné mladé dívky, služebné jednoho známého lékaře, jejíž mrtvola je objevena uprostřed mrazivé prosincové noci v bedně na písek. V roli detektiva Klubíčka Martin Eben.

Osoby a obsazení: detektiv Klubíčko (Marek Eben), vypravěč (Josef Somr), Březina (Jan Hartl), Ďáblic (Jan Vondráček), Věruška (Petra Špalková), Maxant (Braňo Holiček), Kopecká (Bára Hrzánová), Horníčková (Libuše Švormová), Šindelář (Jiří Lábus), garážmistr (Michal Pavlata), Koníček (Oldřich Vlach), domovnice (Simona Vrbická), taxikář (Jakub Slach), Martinec (Pavel Tesař), Popelka (Martin Bohadlo) a Maurin (Radek Holub).

Tracklist:

1 Nález na Hřebenkách 09 min. 44 sek.
2 Dr. Hugo Ďablic 05 min. 21 sek.
3 Alois Koníček - pánský krejčí 07 min. 31 sek.
4 Student Jan Maxant 03 min. 03 sek.
5 Na náplavce 05 min. 19 sek.
6 Tajemný roadster a stará tatra 07 min. 36 sek.
7 Svědectví Jiřiny Kopecké 13 min. 15 sek.
8 Ďablicovo alibi 10 min. 19 sek.
9 Černá káva u Klubíčka 07 min. 54 sek.
10 Packard, model 1929 08 min. 51 sek.
11 Nález v garážích 05 min. 51 sek.
12 Vrypy na popelníčku 11 min. 18 sek.
13 Otázky paní Věry 08 min. 28 sek.
14 Zvědavý Maxant 06 min. 02 sek.
15 Dynamismus mládí 05 min. 18 sek.
16 Ve světle pouliční lampy 04 min. 36 sek.
17 Režisér Klubíčko 11 min. 30 sek.
18 Zlá minuta 08 min. 52 sek.

Případ vraždy služky napsal Emil Vachek a svěřil ho „svému“ detektivu Klubíčkovi. Slavná rozhlasová nahrávka příběhu vznikla v roce 1973, po vrahovi tehdy pátral Bohuš Záhorský. Stejný případ řešil také v televizní verzi z roku 2005 Miroslav Donutil. A v nejnovější Zlé minutě se do pátrání pustil Marek Eben.

„Tak trochu poťouchle mě napadlo, že když ho celý národ zná léta jako Válečka, že bych z něj udělal Klubíčka,“ podotkl k obsazení svého kolegy z pražské Ypsilonky režisér nahrávky Jan Jiráň. Vypravěče svěřil Josefu Somrovi, posluchači uslyší i hlasy Jana Hartla, Jana Vondráčka, Petry Špalkové nebo Báry Hrzánové.

Jiráň Zlou minutu nejen režíroval, ale také původní Vachkův text upravil. „Při zpracování jsem si říkal, že musím dát hlavně pozor, aby si dramatizace udržela prvorepublikovou pomalost. Nechal jsem i některé výrazy, které jsou dnes, řekl bych, ‚nastárlé’, jako třeba, že Klubíčko jede elektrickou drahou nebo že místo nedopalků vidí v popelníku oharky,“ upřesnil. Chtěl tak lépe zprostředkovat dobu, kdy „chlapi nosili klobouk, měli čisté boty a čisté svědomí“.

Výslednou nahrávku prý nepovažuje ani tak za audioknihu, jako spíš za dramatizovanou četbu. Poslechněte si z ní ukázky – první s vypravěčem Josefem Somrem, druhou s detektivem Markem Ebenem.
Emil Vachek

1889-1964 - český romanopisec, humorista a novinář, autor detektivek a rozsáhlého dokumentárního díla o druhé světové válce. Pocházel z dělnické rodiny, studoval na reálném gymnáziu a na obchodní akademii. Začínal jako novinový fejetonista. Od roku 1911 byl redaktorem "Práva lidu", ve 30. letech působil ve vedení nakladatelství "Evropský literární klub". Jeho dílo se vyznačuje fabulační vynalézavostí a psychologickým zaměřením. Vždy řešil určité společensko-etické téma, jako antisemitismus či prostituci. V povídkových sbírkách kombinoval naturalistické a sentimentální motivy, v románové trilogii pak vrcholí erotizující linie. Hojně těžil ze slangových a argotických vrstev jazyka. Zemřel v Praze.

Emil Vachek. Detektivní psychologický příběh. Hudba Vratislav Šrámek. Úprava a režie Jan Jiráň. Zvuk, střih a mix Ladislav Reich.

Natočeno 2014. Vydal Radioservis, květen 2014 (2 CD; CR0708-2 – 8590236070820; celkem 141 min.).

VELKÝ COVER:


Žádné komentáře:

Okomentovat