pondělí 21. září 2015

Arthur Hailey: Konečná (2 CD MP3) (účinkuje Bohumil Švarc) CD Cover



Ústředním motivem prózy z prostředí americké nemocnice 50. let je problém odpovědnosti lékaře, konflikt dosavadní lékařské zkušenosti a rutiny se snahou uplatnit nové, třeba i riskantní zákroky a metody, jež mohou zachránit lidský život.

Román Konečná diagnóza, vydaný v roce 1959, se stal prvním skutečným Haileyho bestsellerem. Autor svůj román umístil na oddělení, po jehož vyslovení většině z nás naskočí husí kůže na patologii. V dramaticky se rozvíjejících a vzájemně se prolínajících příbězích jednotlivých hrdinů plasticky ukazuje klíčový význam tohoto oddělení nikoli jen jako místa, kde se pitvají nebožtíci, ale především jako pracoviště, jehož hlavním úkolem je stanovit diagnózu pacientů a určit tak i jejich úspěšnou léčbu. Každý omyl může vyústit v tragédii končící mnohdy smrtí Hlavním hrdinou je starý doktor Joseph Pearson, primář patologie v nemocnici Three Counties, jenž svému oddělení, kterému vládne pevnou rukou, zasvětil celý svůj profesní a po úmrtí manželky i osobní život. Jak se vyrovnává starý rutinér s novými metodami medicíny, jak se mu daří sledovat a aplikovat nové profesní trendy to jsou klíčové otazníky, které zasahují i do osudů jeho nejbližších spolupracovníků mladého sekundáře Mika Seddonse a jeho snoubenky žákyňky Vivian Loburtonové či laboratorního technika Johna Alexandera, jeho manželky a jejich dosud nenarozeného dítěte Jak dopadne od počátku tušený střet dosluhujícího primáře s mladým ambiciózním doktorem Colemanem? Vždyť nakonec snaha všech pracovníků patologického oddělení je určena jedním cílem stanovit správnou konečnou diagnózu.
Arthur Hailey.

Čte Bohumil Švarc.

Načteno pro Knihovnu a tiskárnu pro nevidomé K. E. Macana v roce 1977 (11 MC, Z/1067) a v roce 2012 také jako (2 MP3 CD).

Žádné komentáře:

Okomentovat