pondělí 9. března 2015

Ray Bradbury: Marťanská kronika (účinkuje Vlastimil Brodský) CD Cover



Jedno z nejvýznamějších poválečných děl vědeckofantastické literatury, klasická próza americké sci – fi. Děj povídkového cyklu zasazený do let 1999-2026 postihuje fiktivní dějiny kolonizace Marsu Pozemšťany.
 
Některé povídky ukazují neúspěchy prvních expedic (Ylla, Pozemšťani) a postupné zalidňování Marsu po expedici třetí (Třetí expedice). Kolonizátoři s sebou přinášejí své pozemské vlastnosti, touhu po seberealizaci (Zelené ráno), po zbohatnutí (Mrtvá sezóna), svou samotu(Stáří). Marťanská kronika je tak spíše než kronikou života Marsu (Marťané podlehnou pozemské infekci a objevují se pouze v malých skupinkách v horách) mnohostrannou sondou do reakcí lidských organismů ve vyjímečné situaci. Pozvolnou civilizací se život na Marsu stále více přibližuje životu na Zemi, a to i v negativním ohledu (Usher II s motivem E.A.Poea); po vypuknutí pozemské atomové války (Brašnářství, Pozorovatelé) se Mars vylidňuje. Absurdní situaci (původní obyvatelstvo zničeno kolonizátory, a ti planetu opouštějí) podtrhuje osamělost těch několika lidí, kteří zůstali (Mlčící města, Dlouhá léta), i věcí, které jim měli sloužit (Přijdou vlahé deště). Nově příchozí, vyhnaní ze Země válkou (Výlet na milión let), získávají – a v tom je vyústění Marťanské kroniky optimistické – i etičtější vztah k novému domovu, místu, jež jim umožňuje žít lidštěji než na Zemi.
 
Ucelený soubor povídek popisující první cesty pozemšťanů na Mars – 4 části: Ylla, Pozemšťani, Třetí expedice, Červen 2001. Po více než čtyřech miliardách let své existence dospěl svět do století, kdy stačí málo, aby lidstvo samo sobě připravilo zkázu a smrt. Je člověk vůbec schopen udržet na uzdě všechnu tu ničivou sílu, kterou mu technický pokrok vtiskl do ruky? Přední americký spisovatel Ray Bradbury se snažil najít na tuto otázku odpověď již v roce 1950. Všímá si, jak dalece předběhl překotný rozvoj vědy a techniky vývoj člověka k lidskosti, snášenlivosti a moudrosti. 
 
Ray Bradbury. Překlad Jarmila Emmerová. Hudba Mlhoš Kafka. Režie Jan Berger.

Čte Vlastimil Brodský.

Vydalo AudioStory v roce 1992 v edici Román (4 MC, AY0050).

Části: 1. Ylla, 2. Pozemšťani, 3. III. expedice, 4. Červen 2001.

Žádné komentáře:

Okomentovat