úterý 10. března 2015

Jonathan Swift: Gulliverovy cesty (2 CD) (účinkují Jiří Lábus, Josef Somr, Oldřich Kaiser, Otto Lackovič, Valerie Zawadská) CD Cover




Utopický román anglického spisovatele 18. století, pod rouškou imaginárního cestopisu satiricky líčí poměry v Anglii, kritizuje civilizaci a relativizuje sílu lidského rozumu.

Román, jehož původní název zněl „Cesty k rozličným národům světa . . . „, je rozdělen do čtyř dílů o nestejném počtu kapitol (osm, osm, jedenáct, dvanáct), nesoucích tzv. epická záhlaví. Je mu předeslána fiktivní předmluva vydavatele Sympsona a dopis autora – kapitána Lemuela Gullivera tomuto vydavateli. Fikci pravdivosti podtrhují také mapky, portrét Gullivera a autentická 1. osoba, v níž se líčí Gulliverovi cesty na utopické ostrovy. V I. dílu „Cesta do Liliputu“ se Gulliver ocitá mezi trpaslíky, ve II. dílu „Cesta do Brobdingnagu“ mezi obry. Ve III. dílu „Cesta do Laputy, Balnibardi, Luggnaggu, Blubbdubdribu“ se představy o světě vtělují do alegorie vznášejícího se ostrova (Laputa – alegorie sféry teoretického myšlení a uzavřené aristokracie) a obrazu hospodářsky a kulturně upadajícího státu Balnibardi. V tomto dílu promlouvá Gulliver se slavnými muži minulosti a poznává Struldbrugy, nesmrtelné obyvatele ostrova Luggnaggu. Tématem IV. dílu „Cesta do země Hvajninimů“ je výměna sociálních rolí mezi koňmi a lidmi. Lidé, tzv. Jahuové, slouží v ideální říši ušlechtilým zvířatům. Gulliver prožívá nejrůznější dobrodružství a po mnohaleté cestě se vrací domů. Putování po imaginárních ostrovech a zemích je záminkou ke kritice domácích poměrů a evropské kultury. Souběžně s negativními obrazy autor rýsuje projekt ideálního zřízení.

Jonathan Swift. Překlad Aloys Skoumal. Dramatizace, poznámka, průvodní slovo Jan Vedral. Rozhlasová úprava Ivan Hubač. Hudba Tomáš Pergl. Zvuk Miloš Kot, zvukové kulisy Jiří Litoš. Redaktor Bohdana Pfannová. Produkce Pavel Procházka. Režie Ivan Holeček.

Osoby a obsazení: Gulliver, Swift (Alois Švehlík), 1. herec, 1. Lilipután, 1. obr, 1. Lapuťan (Jiří Lábus), 2. herec, 2. Lilipután, 2. obr, 2. Lapuťan (Oldřich Kaiser). Dále účinkují Josef Somr, Valérie Zawadská, Bohumila Dolejšová, Otto Lackovič, Jiří Litoš, Zdeněk Hodr, Zdeněk Hess, Hana Matoušková, Jana Durczaková, Simona Vrbická, Vladimír Hůla a další.

Natočeno ve studiu 6 Českého rozhlasu v Praze v roce 2002. Premiéra 15. 3. 2003 (Praha, 13:00 a 15:00 h.; 112:03 min., vysíláno pod názvem Cesty pana Gullivera 1/2). Vydal Radioservis (CD: CR 0296-2-802 – 2CD, 57:06 a 54:57) jako Gulliverovy cesty v roce 2004.

Žádné komentáře:

Okomentovat