pondělí 9. března 2015

Charles Dickens: Oliver Twist (1 CD MP3) (účinkují Otakar Brousek ml., Matěj Nechvátal, Jiří Prager, Marcela Nohýnková, Zdeněk Hess, Jaroslav Kodeš, Jiří Hromada a další) CD Cover



Oliver Twist je jedním z prvních sociálních románů 19. století a jedním z nejznámějších děl Charlese Dickense. K jeho napsání vedla spisovatele i potřeba kritizovat a literárně zobrazit důsledky změny chudinského zákona v roce 1834. Tento zákon zrušil chudobince při jednotlivých farnostech a zavedl centralizovaný systém, který vedl ke korupci a rozkrádání prostředků pro chudé a k velmi krutému zacházení s obyvateli těch zařízení.

Dickens v románu ukazuje různé podoby obchodu s chudobou, přičemž zlodějská banda v Londýně není v tomto zrcadle o nic horší než rádoby počestní pokrytci, okrádající chudinské instituce. Autorův společensko kritický záměr z filmových a dramatických zpracování do značné míry mizí, neboť je uložen v autorských ironických poznámkách a komentářích k postavám i ději. Tak se z kritického románu postupem času stala romantická a sentimentální podívaná, v níž hlavní roli hraje Oliver Twist, chlapec neznámých rodičů, vychovávaný v jednom z těchto chudobinců. Je odsud zvyklý jen na bezpráví, ústrky, hlad a krutost. Uteče do Londýna a dostává se zde nechtěně do zločinecké bandy, kterou vede starý Žid Fagin. S jeho osudem je spojeno tajemství jeho původu, dědictví a happy end: koneckonců Dickens publikoval román na pokračování v novinových přílohách jako čtení pro všechny čtenářské vrstvy.

Rozhlasová četba na pokračování z tohoto ranného Dickensova románu (vyšel roku 1838) vrací do popředí postavu autora, vypravěče i komentátora příběhu, jenž se stává i hercem vedlejších postav a aktivním účastníkem děje. V roce 200. výročí narození Charlese Dickense, které je v Anglii slaveno s velkým nadšením a za účasti všech kulturních institucí včetně rozhlasu a televize, tak chceme připomenout literární mistrovství a osobitý styl jednoho z největších světových spisovatelů 19. století.

Charles Dickens.Četba na pokračování z prvního románu anglického prozaika. Překlad Emanuel Tilsch a Emanuela Tilschová. Připravila Marie Nováková. Režie Jaroslav Kodeš.

Osoby a obsazení: vypravěč (Otakar Brousek II.), Oliver Twist (Matěj Nechvátal), Fagin (Jaroslav Achab Haidler), pan Brownlow (Petr Pelzer), Monks (Petr Halíček), slečna Róza (Klára Sedláčková-Oltová), Nancy (Eva Kodešová), pan Bumble (Jiří Prager), paní Corneyová (Marcela Nohýnková), Bill Sikes (Igor Bareš), Lyšák Ferina (Jan Meduna), paní Bedwinová (Miriam Kantorková), soudce Fang (Oldřich Vlach), titulek (Jiří Hromada). Dále účinkují Dalimil Klapka, Zdeněk Hess, Jiří Knot, Jindřich Hinke, Kajetán Písařovic, Libuše Švormová a Jaroslav Kodeš.

Natočeno 2012. Premiéra 1. dílu 2. 5. 2012 (ČRo 3 Vltava, 30 min.). Vydal Radioservis, září 2013 (1 CDmp3, cca 7 hod.).

Žádné komentáře:

Okomentovat