čtvrtek 8. října 2015

Markéta Baňková: Straka v říši entropie (1 CD) (účinkují Jiří Lábus, Ivan Trojan, Libuše Šafránková, Barbora Hrzánová, Arnošt Goldflam, Libuše Švormová) CD Cover



Straka v říši entropie jsou bajky pro dospělé i děti. Zvířata v nich luští záhady existence a fungování světa. Zjistíme například, proč se hroch udrží na vodní hladině i proč někteří samci nepohrdnou samičkou z igelitu, nebo jak i přes zákon setrvačnosti zatočit s jezevcem notorikem. Vzrušující témata podstaty vesmíru, která jinak bývají pro laika příliš složitá, jsou zde podána lehce, jakoby mimochodem.

Audiokniha humornou formou přibližuje klasické fyzikální zákony, které pochopí malé děti, ale dotýká se i náročných témat fyziky moderní doby, určené starším dětem a dospělým. Vhodná je pro rodiče, kteří čtou dětem, ale současně hledají i něco pro sebe. Zaujme také čtenáře, které fyzika nezajímá, nebo z ní mají dokonce strach – ti najdou především grotesku, jejíž hrdinové po cestě vědy docházejí k filosofii.

Objev roku Magnesia Litera 2011

Nahrávka vznikla podle knihy Markéty Baňkové Straka v říši entropie, vydané nakladatelstvím Petr Prchal v roce 2010 | hudba Dominik Renč | výběr a úprava textu Markéta Baňková a Jan Jiráň | Zvuk, střih a mastering Ladislav Reich | Ilustrace Markéta Baňková | Typografie obálky Markéta Kinterová | Design Ondřej Fučík | Nahrálo vydavatelství TYMPANUM v září 2011 ve studiu DAMU v Praze | nahrávka vychází s laskavým přispěním společnosti MEIBES s.r.o., komponenty a systémy pro topení

Od časů moudrého Ezopa se píší bajky, v nichž mají zvířata lidské vlastnosti, které se takto oklikou dají tepat nebo chválit. Teprve autorku Straky v říši entropie však napadlo, že bajky se znamenitě hodí k popularizaci obávané fyziky, a povedlo se jí to skvěle. Sám jenom žasnu, že díky hrochům, kočkám, slepicím, myším, králíkům a jiné zvířeně lze nahlédnout za oponu Archimedova zákona, termodynamiky, teorie relativity i kvantové mechaniky.

Jiří Grygar, astrofyzik

Tracklist:

1. Hrochovy slasti a strasti (Archimedův zákon), čte Jiří Lábus (17:50 min.)
2. Králík a zákony přežití (Termodynamika), čte Ivan Trojan (16:07 min.)
3. Poradna slípky Jarmily (Setrvačnost), čtou Libuše Šafránková a Barbora Hrzánová (13:52 min.)
4. Tlusťochova přitažlivost (Gravitace), čtou Libuše Švormová a Arnošt Goldflam (29:23 min.)

Autor: Markéta Baňková
Čte: Jiří Lábus, Ivan Trojan, Libuše Šafránková, Barbora Hrzánová,Arnošt Goldflam, Libuše Švormová
Režie: Jan Jiráň
Stopáž: 1 CD | 1h 20min
Verze: Výběr
Datum vydání: 15.11.2011

Žádné komentáře:

Okomentovat