čtvrtek 12. března 2015

Bohumil Bezouška: Smích jeviště a zákulisí (1 LP) (účinkují Bohumil Bezouška, Eduard Kohout, František Filipovský, Ladislav Pešek, Luděk Munzar, Miroslav Doležal, Radovan Lukavský) CD Cover



První díl neuvěřitelných a pravdivých historek ztvárněných herci z Národního divadla.

Milí přátelé, historky o divadle a o lidech kolem něho se těšily zájmu čtenářů od pradávna. Povím vám také proč: ačkoli je práce v divadle v podstatě stejná jako každá jiná společenská činnost a ačkoli se lidé „od divadla“ od „normálních“ lidí nijak neliší – a nemám na mysli pouze znaky zevní – přece jen je divadelní zákulisí a jeho lidská náplň obestřeno jakýmsi romantickým kouzlem, které zřejmě nemizí ani v denním světle ulice a občanského života. Proč tomu tak bylo a je, to vám už nepovím.

Prostřednictvím gramofonové desky vás srdečně zvu mezi nás do herecké šatny, kde budete svědky oněch vzácných a šťastných chvil, kdy se herci baví stejně upřímně a nevázaně jako třeba někdy i vy, jste-li mezi svými, ať už je to na jakémkoli pracovišti.

Náš humor – jako ostatně každý, a nelze ani jinak – je ve všem všudy poznamenán naším zaměstnáním, o kterém možná ani tolik nevíte a nemusíte vědět, a jehož výsledky jen vidíte na svých obrazovkách, filmových plátnech, při návštěvě divadla či při poslechu rádia.

Jak to tak bývá v každém povolání, leccos se přihodí, tu a tam nějaké nedopatření, historka, kterou napsal život, občas, toseví, si vystřelíme i jeden ze druhého. A i když to ve stavu zrodu zabolí a zamrzí, všechno spraví čas – nakonec zbude jen úsměv. A tak to má být.

Nemyslete si, prosím, že legrace je to jediné, co v divadle provádíme. Náš smích je – jako všude na světě, – jen ona malá špetka soli, aby všední chléb lépe chutnal a byl stravidtelnější.

Ať se vám hezky poslouchá. Za všechny váš Bohumil Bezouška.

Scénář Bohumil Bezouška. Neuvěřitelné herecké historky, které se však udály, vyprávějí herci Národního divadla. Zvuková režie Ing. Adolf Řípa. Střih a mixáž Jiří Bartoš. Photography Erich Kunze 1975. Cover Ladislav Rada 1975. Režie Jiří Šrámek.

Účinkují Eduard Kohout, Ladislav Pešek, František Filipovský, Radovan Lukavský, Miroslav Doležal, Bohumil Bezouška, Luděk Munzar a Vladimír Brabec.

Nahráno 30. dubna 1974 při setkání v pražském studiu Lucerna. Vydal Supraphon v roce 1975 (1 LP, 1118 1659 G, Stereo, 49 min.).
 
Vyšlo také jako mp3:

Nakladatel: SUPRAPHON
EAN: X099925851729
Interpret: Bezouška, Bohumil; Doležal, Miroslav; Filipovský, František; Kohout, Eduard; Lukavský, Radovan; Munzar, Luděk; Pešek, Ladislav
Popis: mp3 ke stažení, 1 x mp3, délka 50 min., velikost 45,7 MB, česky
Rok vydání: 2012

Žádné komentáře:

Okomentovat