pondělí 9. března 2015

Erich Maria Remarque: Cesta zpátky (účinkuje Petr Stach) CD Cover



Volné pokračování autorova nejslavnějšího románu Na západní frontě klid. Příběh generace mladých mužů, které zničila válka, i když unikli jejím granátům.

Umějí bojovat, házet granáty, zabíjet, ale neumějí normálně žít. Jsou dospělí a cítí se staří, jejich mládí se ztratilo někde v mezi výbuchy granátů. Stejně jako oni nechápou svět kolem nich, ti, kteří nebyli v zákopech, nerozumí jim.

Můžou se vůbec vrátit zpátky? Jen málokterému z nich se cestu zpátky podaří najít.

Hlavní hrdina Arnošt je jedním z mladých mužů, kteří odešli rovnou ze školních lavic do války, aniž by ukončili vzdělání. Právě on patří k hrstce těch, kterým se podařilo 1. světovou válku přežít.

V zákopech se dočká míru. Nyní se vrací spolu se svými kamarády domů. Přicházejí zranění na duši i na těle do světa, který už neexistuje. Optimismus a nadšení je opouští.

Uvědomují si, že jsou ztracenou generací. I v době míru je pronásledují vzpomínky na děsivé zážitky ze zákopů i mrtvé kamarády.
Erich Maria Remarque. Četba na pokračování. Mladí vojáci, kteří přežili 1. světovou válku, se vracejí domů zranění na těle i na duši. Uvědomují si, že jsou ztracenou generací, pro níž není cesta zpátky. Překlad František Gel. Pro rozhlas připravila Dagmar Langová. Režie Martina Schlegelová.

Čte Petr Stach.

Natočeno 2014. Premiéra 14. – 18. a 21. – 25. 7. 2014 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.; 29 min).

Žádné komentáře:

Okomentovat